BICIKLIZAM

Trle: Da se opet rodim bio bih biciklista, ali bih više slušao trenera

Tuzlak Hajrudin Trle jedan je od biciklističkih asova i dobro poznato ime posebno na našim prostorima. U svijet biciklizma je zakoračio sa 14 godina, a odabir ovog sporta nije čudan ako se zna da su tri njegova brata bili biciklisti.

“Uz braću sam zavolio biciklizam, a počeo sam da treniram 1970. godine i od tada sam potpuno posvećen ovom sportu, počinje za SNM priču Trle, nekadašnji šampion, a sada trener, i dodaje:

“Bio sam dobar, ali trener je smatrao da sam suviše mlad, tako da sam na prvu trku morao da sačekam do 1973. godine. Bila je to kružna trka u Osijeku, koju sam odlično odvezao i pobijedio. Neke rivale sam ostavio dva tri kruga iza sebe. Tada smo se takmičili na takozvanim ‘kontrašima’ biciklima koji su imali jedan zupčanik naprijed i jedan pozadi.”  

Hajrudin Trle
FOTO: Privatna arhiva

Trle je pobijedio i na sljedećoj trci na kojoj je nastupio u Banjaluci, slavio je i na trećoj…

“Te godine sam vozio i trku Putevima AVNOJ-a. Godinu dana kasnije sam postao reprezentativac Jugoslavcije, bio sam četvrti u državi na brdu i i napisti. Kasnije je došao nastup na trci Kroz Jugoslaviju, bio sam drugi u generalnom plasmanu trke Kroz Srbiju (1976), nastupao na trakam kroz Tursku, Bugarsku, bio sam četvrti na trci Putevima AVNOJ-a…. U to vrijeme je bilo dosta etapnih trka. Takođe, imao sam olimpijske norme za Igre 1976. i 1980, ali nisam otišao jer su išla četiri umjesto šest vozača”, sjeća se Trle, kojeg je Biciklistički savez BiH 2014. proglasio za najtrofejnijeg biciklistu ikada.

Hajrudin Trle
Hajrudin Trle proglašen za najtrofejnijeg biciklistu BiH FOTO: Privatna arhiva

Nije uvijek bilo lako njemu, kao ni brojnim drugim sportistima, ali Trle primjećuje da su tada sportisti bili mnogo posvećeniji biciklizmu nego danas, iako i danas ima onih koji istinski vole ovaj sport i vole da se takmiče.

“Bio sam posvećen biciklizmu. Današnja omladina u većini slučajeva nije ni blizu nas koji smo se tada takmičili. Meni je bila čast da idem na trku bez obzira gdje se održava. Dešavalo se da promijenim tri voza kako bih stigao u Kranj na trku, iz voza idem na trku i nazad kući. A danas mi neki, koje vozim na trke, kažu kako im je dosadilo putovati… Kada sam ja bio biciklista treneru nisam smio doći na oči prljavog bicikla, bicikli su se čivali… Dosta toga se promijenilo, ali, kažem, ima i danas onih koji istinski vole ovaj sport i bore se za pobjede”, kaže Trle.

Trle je 1993. godine formirao Biciklistički klub Zmaj od Bosne i posvetio se trenerskom poslu, iako se i dalje takmičio.

“Vozio sam i dalje. Nastupao sam na međunarodnim trkama za veterane, bio sam sedmi i deveti na svjetskim prvenstvima, a kako bih se što bolje pripremio za ta takmičenja, u BiH sam vozio i u konkurenciji seniora”, rekao je Trle i dodao:

“Posvetio sam se i trenerskom poslu. Ponosan sam na BK Zmaj od Bosne, klub u kojem imamo bicikliste iz 14 gradova BiH i iz tri države, što imamo 32 takmičarske licence i što smo svi kao porodica. Nekada sam se hvalio svojim uspjesima, a sada uspjesima svoje djece a uspjeha je zaista puno.”

Trle je i dugogodišnji selektor BiH i kako kaže spreman je svima da pomogne.

“Apelujem na bicikliste da moraju da shvate neke stvari, na početku sezone se mora voziti što više lakih prenosa, poslije svake trke se mora dobro odmoriti, mora se dobro jesti… Mladi dosta griješe i greške treba ispravljati. Ja pokušavam da ih usmjerim”, kaže Trle i prisjeća se kako je on zbog nekih grešaka i neadekvatnih treninga doživljavao teške padove.

“Gubio sam dosta trka zbog sitnica i zato sam spreman da svakome pomognem ko to želi. Dostupan sam 24 sata besplatno i sve činim da bi naš sport napredovao i da bi se cijenio kao na Zapadu. Na Zapadu je biciklizam u konstantnoj ekspanziji. Tur de Frans je najgledanija sportska manifestacija na svijetu, biciklistička industrija je nadmašila automobilsku, ali mi smo daleko od tog svijeta i mislim da će tako i biti dok država ne počne da ulaže u ovaj sport”, kaže Trle.

Ponosan na prijateljstva

Hajrudin Trle je dosta dao biciklizmu, dosta je i dobio, ali jedno ističe.

“Ponosan sam i srećan što imam prijatelje u cijelom svijetu a to ne bih imao da se nisam bavio biciklizmom. Da se opet rodim ponovo bih bio biciklista, ali tada bih malo više slušao trenera i malo više učio od velikih timova. Sretan sam što sam i dan danas poštovan i što sam trener svih Bosanaca i Hercegovaca. Biciklizam je sport koji spaja ljude i ukida granice između država, biciklisti prolaze granice bez problema. Na primjer Tur de Frans nekada startuje u drugoj državi, tu je i trka ‘Beograd – Banjaluka’ tokom koje biciklisti, takođe, bez zaustavljanja prelaze granicu”, kaže Trle.

Hajrudin Trle
Hajrudin Trle je i veliki ljubitelj životinja
Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button