FUDBAL

Superliga “ugasila” Ligu šampiona, klubovima milijarde evra

Evropska Superliga (ESL) u fudbalu noćas je i zvanično formirana i na taj načing ugasila Ligu šampiona kakvu sada poznajemo.

Ligu su osnovali Mančester junajted, Mančester siti, Liverpul, Arsenal, Čelsi, Totenhem, Real Madrid, Atletiko Madrid, Barselona, Juventus, Milan i Inter.

Nema klubova iz Njemačke i Francuske, ali se najavljuje pridruživanje još tri kluba osnivačkom pulu.
B92 prenosi da će klubovi osnivači dobiti 3,5 milijardi evra za svoje infrastrukturne planove i borbu protiv uticaja pandemije virusa korona.

Superliga najavljuje znatno veći ekonomski rast i podršku za evropski fudbal kroz dugoročnu obavezu neograničenih solidarnih uplata koje će rasti kako se liga bude razvijala, te predviđa da će solidarne uplate nadmašiti ukupni nivo trenutnih evropskih takmičenja i da će preći granicu od 10 milijardi evra.

Superliga najavljuje podršku svim nivoima evropskog fudbala.

Evropsku Superligu će činiti 20 klubova. Pored 12 prvobitnih osnivača, priključiće im se još tri uoči premijerne sezone, a ostalih pet klubova će se pridružiti kroz “kvalifikacije” na osnovu učinka u prethodnoj sezoni.

Utakmice će se igrati sredinom sedmice dok će svi klubovi nastaviti da se takmiče u domaćim prvenstvima.

Sezona će počinjati u avgustu, kada će klubovi biti podeljeni u dve grupe, a svako će sa svakim odigrati po dva meča – kod kuće i u gostima.

Po tri najbolja tima će se plasirati direktno u četvrtfinale, a ekipe koje budu četvrte i pete u grupama će igrati “baraž” za popunu četvrtfinalnih parova.

Plej-of će se igrati po nokaut sistemu sa dva meča, a finale će biti krajem maja, jedna utakmica na neutralnom terenu.

FOTO: Pixabay.com

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button