FORMULAMOTOSPORT

Pireli: Gume na Ferštapenovom i Strolovom bolidu nisu pukle zbog ostataka na stazi

Kompanija Pireli, zvanični dobavljač guma u Formuli 1, otkrila je razloge nesreća koje su se dogodile dvojici vozača tokom trke za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Vozač Aston Martina Lens Strol i zvijezda Red Bula Maks Ferštapen završili su trku prije vremena nakon što im je pukla zadnja lijeva guma, a to je bio poseban udarac za Holanđanina koji je imao vođstvo.

Nakon detaljne istrage pokrenute poslije trke u Bakuu, Pireli je saopštio da je uzrok pucanja guma na glavnom pravcu obodno pucanje na unutrašnjoj bočnoj stijenci lijeve gume s tvrdom mješavinom, što je povezano s “uslovima rada gume”.

Pireli je ustanovio da nije bilo defekata kada je riječ o kvalitetu izrade, niti znakova istrošenosti gume koja je u oba slučaja korištena više od 25 krugova. Gume s drugih bolida sa sličnim brojem pređenih krugova takođe su analizirane.

Takođe, iz Pirelija su naveli da su Aston Martin i Red Bul ispoštovali obavezne startne parameter, kao što je minimalan pritisak u gumama i maksimalna temperatura pokrivača.

Promijenjeni protokoli su sada dogovoreni s FIA-om, te će biti uvedeni od trke u Francuskoj ovog vikenda.

Ferštapen je jurio prema pobjedi i povećanju vođstva nad šampionom Luisom Hamiltonom, kada je zbog pucanja gume uništio svoj bolid. Isto se dogodilo i Strolu nešto ranije.

Šef Pirelija Mario Izola nakon trke je nagovijestio da bi uzrok pucanja guma mogli biti ostaci na stazi, no to je nakon analiza izvršenih u bazi u Milanu isključeno.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button