TENIS

Novak: Nije moje da učestvujem u GOAT debati

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković kaže da njemu nije mjesto u debati o najvećem teniseru svih vremena, ali da ga inspiriše ispisivanje istorije tenisa.

Poslije titule na Rolan Garosu, novinari su upitali Novaka da li se u takvim grandioznim momentima sjeti svojih početaka.

„U ovakvim momentima, ne premotavam film iz detinjstva toliko, moram da priznam. Više je to slučaj kada sam u Beogradu i u Srbiji – kada obilazim mesta na kojima sam odrastao i razvijao se kao teniser. Ili kada sam sa familijom, pa se prisećamo tih trenutaka, onda uspomene ožive u mene“, kaže Novak i dodaje:

„Nekada sebi i ne dozvoljavam previše da idem u prošlost, a ni u budućnost. Znam da postoje momenti kada čovek treba da se opusti i prepusti, i da uživa u potpunosti. Trudim se da to radim, ali priroda ovog posla je da nema mnogo vremena da se slavi uspeh. Ide novi turnir, Vimbldon vrlo brzo“.

U narednih tri mjeseca na programu su tri turnira koji su prioritet Đokoviću do kraja sezone.

„Nema mnogo vremena za slavlje i veselje, želim da dam svoj maksimum na Vimbldonu, US openu i Olimpijskim igrama – to su mi najveći ciljevi do kraja godine. Sve je malo zgusnuto u rasporedu, to nije idealno, ali dobro, nije prvi put da sam u toj situaciji. Zadovoljan sam kako se oporavljam i na koji način izdržavam ovakve napore, i fiziči i psihički i emotivno“.

Osvajanjem 19. grend slem titule, Novak se približio Federeru i Nadalu na po slem zaostatka, a postao je jedini u Open eri sa po barem dvije titule na svakom od najvećih turnira. Kako to utiče na debatu o najvećem svih vremena?

„Razumem da ljudi vole tu debatu, da žele da pričaju više o tome i da izvuku iz nas trojice ponešto. Ne znam šta oni odgovaraju, ali ja ne želim da ulazim u spekulacije, u to koji su faktori presuđujući itd. Ostavljam to drugima, stručnim ljudima koji su u tenisu, ali i navijačima, da sami procene. Meni osvajanje slemova predstavlja ogromno zadovoljstvo i motivaciju, to su najveći turniri“, ističe Novak i nastavlja:

„Ispisujem istoriju tenisa, to me uvek gura i inspiriše. Činjenica da sam jedini koji je uspeo da osvoji po dva puta sve slemove i sve masterse zaista je fenomenalna, presrećan sam zbog toga, ali meni nije mesto u debati – i dalje sam aktivan, i dalje gradim svoj autentični put, ja sam na svome. Nastaviću da stremim ka tome da osvajam slemove, jer to je verovatno nešto što se računa najviše, uz istorijski broj jedan“.

Đoković je trenutno na Majorki, gdje će igrati u dublu, a 28. juna počinje odbranu trofeja na Vimbldonu.

sportklub.rs

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button