EUROKUPOVIFUDBAL

Gol u gostima otišao u istoriju

Prvi put od 1965. godine u nokaut fazi evropskih takmičenja na snazi je bilo pravilo “gola u gostima”, prema kojem je u slučaju ukupnog neriješenog rezultata prolaz dalje obezbijedio tim koji je više golova postigao na gostujućem terenu. Međutim, u novom kompletu pravila koje je objavila evropska kuća fudbala ovom pravilu je došao kraj.

– Gol u gostima bio je neraskidivi dio takmičenja pod okriljem UEFA, ali se u posljednje vrijeme sve češće preispitivalo da li treba da se zadrži. Pravilo je postalo kontraproduktivno jer obeshrabruje domaće timove da igraju napadački plašeći se velike kazne – pogotka gostujuće ekipe. Takođe, treba naglasiti da prednost domaćeg terena zbog olakšanih putovanja više nije toliko izražena kao što je to nekada bio slučaj. Verujemo da više nije prikladno davati veću težinu golu postignutom na gostujućem nego onom na domaćem terenu – izjavio je predsjednik UEFA Aleksander Čeferin.

Ovo pravilo je uvedeno u Kupu pobjednika kupova kako bi se preduprijedilo igranje eventualnog trećeg meča ukoliko bi poslije dvije utakmice ukupni rezultat bio neriješen. Pravilo koje predviđa dva produžetka od po 15 minuta i eventualno izvođenje jedanaesteraca i dalje je aktivno.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: 티비위키
Back to top button