FUDBAL

“Francuzi su najbliži peharu” Stojković napravio rezime Evropskog prvenstva

Prava je šteta što Mađari nisu prošli u osminu finala, a zaslužile su i te kako. Nije fer ovaj kostur, u kome je nekim ekipama svaki meč derbi, a drugim timovima je otvoren put ka završnici – kaže selektor Srbije Dragan Stojković.

Evropsko prvenstvu je u punom jeku, došli smo i do mečeva osmine finala. Selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi sa punom pažnjom prati dešavanja na Evropskom prvestvu.

– Nije fer. Meni pogled na ijlevu i desnu stranu kostura izaziva ljutnju. Stvarno nema smisla da je pojedinima toliko olakšano, a drugima tako otežano da dođu do četvrtfinala. Poslije derbija između Engleske i Njemačke, pobjedniku će biti otvoren put barem do polufinala, takođe i selekciji Holandije. Gledajući rezultate Nijemaca, oni nisu ni zaslužili da idu dalje, a sad bi mogla sreća dodatno da ih pogleda. Sa druge strane, na primjer, Belgijanci bi morali da pobjede Portugal, Italiju i Francusku, da bi došli do finala. Nevjerovatno. Ali, sad ne treba tražiti dlaku u jajetu, tako je, kako je – kaže Piksi.

Vidjeli smo na mečevima grupnih faza dosta zanimljivih duela?

– Generalno, igra se dobar fudbal. Ispratio sam veliki broj kvalitetnih utakmica. Kada se podvuče crta, što se tiče plasmana u osminu finala, tamo su otišli svi od kojih se i očekivalo. Žao mi je što će i prije četvrtfinala dosta dobrih ekipa da ispadne.

Ko bi mogao do šampionske krune?

– Francuska, svjetski prvak, sigurno je ekipa koja ima kvalitet za osvajanje trofej, što naravno nije nikakava garancija. Tu su i Belgija i Italija, ali i što se tiče njih opet moramo da se vratimo na lijevu stranu kostura. Jer će neki od ta dva tima da bude eliminisan u četvrtfinalu, zbog takvog sistema. Inače, siguran sam da će se jedan finalista tražiti između pobjednika duela Engleska – Njemačka. Sa ove druge strane, ne znaju, čini mi se, ni vidoviti.

Jasno je koje su ekipe pokazale očekivani kvalitet, a ko je iznenadio?

– Najprijatnije me iznenadila Mađarska. Zaslužila je da prođe. Mađari su u posljednjim minutima utakmice izgubili od Portugalije, a zatim odigrali neriješeno i sa Francuzima i sa Nijemcima. Oduševili su me. Mogli su do senzacije, a završili su kao četvrti u grupi. Još jedna nepravda, pored onog sistema o kome smo pričali. Što se tiče ostalih, smatram da ko nije prošao dalje, nije ni imao zasluge i kvaliteta za osminu finala.

Zajedno smo sa Portugalijom u grupi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Koja je njihova ocjena na EP?

– Takva da ćemo vidjeti u novembru. Gledamo, pratimo, sve su to dobre informacije. O kojima ne bih da diskutujemovom prilikom. Ono što je najvažnije, dobro je što naši reprezentativci sa velikom pažnjom, a ja to pouzdano znam, prate dešavanja na Evropskom prvenstvu. Čovjek stalno mora da se usavršava – zaključio je Stojković.

(Blic Sport)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button