FUDBAL

Kreće nokaut faza Evropskog prvenstva: Danci igraju za Eriksena, Italija za narod

Prvim utakmicama osmine finala u subotu se nastavlja Evropsko prvenstvo u fudbalu.

U Amsterdamu će od 18.00 igrati Vels i Danska, dok će se od 21.00 sastati Italija i Austrija.

Prvi će na teren Velšani i Danci.

Za holandski klub Ajaks u periodu od 2010. do 2013. godine igrao je danski fudbaler Kristijan Eriksen, koji je u prvom meču na Evropskom prvenstvu doživio srčani zastoj i morao je da bude reanimiran.

“Mnogo razmišljam o Kristijanu i koliko sam se nadao da bi mogao ovo da doživi. Toliko se radovao ovom ljetu, to je bio veoma veliki san za Kristijana, a samo saznanje da nije ovdje boli”, rekao je danas selektor Danske Kasper Hjulmand.

Danska je sva tri meča u grupnoj fazi igrala na domaćem terenu u Kopenhagenu, i zabilježila je jednu pobjedu nad Rusijom (4:1) i dva poraza.

Vels je sa druge strane dva meča igrao u Bakuu, a meč protiv Italije igrao je u Rimu.

18:00 Vels – Danska

“Nije bilo lako jer smo morali da putujemo u Baku, a zatim i u Italiju. Sada ćemo morati u Amsterdam. Na papiru zvuči sjajno putovati po cijeloj Evropi, ali logistički je to noćna mora, a tome dodajte i korona virus”, rekao je selektor Velsa Rob Pejdž.

Vels je Grupu A završio na drugom mjestu sa pobjedom nad Turskom i bodom osvojenim protiv Švajcarske, dok je Italija bila bolja sa 1:0. Prije pet godina Vels je u debitanskom nastupu na prvenstvu Evrope došao do polufinala, gdje je poražen od aktuelnog šampiona Portugala.

Glavni igrač selekcije Geret Bejl najbolji je strijelac sa 33 gola za svoju zemlju, ali je bez pogotka u posljednjih 14 utakmica, a na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu promašio je penal protiv Turske.

“Mi smo prijetnja. Utakmice igramo čvrsto, pa ko zna… Zašto ponovo ne bismo došli do kraja”?, rekao je vezni fudbaler Velsa Aron Remzi. Za Vels neće igrati vezni igrač Itan Ampadu, koji je dobio direktan crveni karton u meču protiv Italije.

Selektor Danske dodao je da je teško pripremiti se za meč sa Velsom, jer su “veoma fleksibilni”.

“Oni mijenjaju svoju strategiju i svoje pozicije, tako da je teško bilo šta očekivati od njih”, zaključio je on.

Mnogi igrači ove dvije reprezentacije igraju za iste klubove, poput Denija Vorda i Kaspera Šmajhela, koji brane za Lester, dok su Ben Dejvis i Džon Rodon saigrači sa Pjer-Emilom Hojbjergom u Totenhemu.

Pobjednik ovog meča će u četvrtfinalu 3. jula igrati u Bakuu protiv boljeg iz duela u kojem se sastaju Holandija i Češka.

Poznajući Vels, ovo može biti veoma tvrda utakmica na mali broj golova – možda Bejl i drugovi iznenade, kao na prošlom prvenstvu kada su stigli do polufinala.

Sa druge strane, “dinamitaši” igraju za Kristijana Eriksena i to će im biti dodatni motiv da naprave novi podvig, sličan onom u grupi poslije poraza od Finske na startu.

21.00 Italija – Austrija

Još zvučniji meč je onaj iz Londonda između Italije i Austrije.

Azuri su pokazali najbolju igru u prvoj fazi, razneli su Tursku i Švajcarsku po 3:0, uz rutinski trijumf nad Velsom 1:0.

Mnogi vide tim Roberta Mančinija kao jedne od favorita, baš zbog impresivnog starta, ali sada kreće ono pravo i nema se pravo na grešku.

Ipak, Azuri su veliki favoriti protiv Austrija, koja je već samim plasman u nokaut fazu napravila veliki rezultat.

Sada igra samo za bonus…

Kada se sve sagleda, djeluje da Marko Arnanutović, Aleksandar Dragović i saigrači nemaju šta da traže protiv Italije, koja želi da nastavi da obraduje narod u teškim vremenima pandemije.

Što im je glavni motiv na turniru.

(B92)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: Spadegaming
Back to top button