EVROPAKOŠARKA

SVE JE GOTOVO: Srbija slavi evropske šampionke

Košarkašice Srbije osvojile su titulu šampiona Evrope! „Lavice“ su u finalu baš kao i 2015. godine nadigrale Francusku (63:54), a za razliku od četvrtfinala i polufinala nije bilo nikakve drame. Sjajne, neustrašive djevojke Marine Maljković odigrale su najbolju utakmicu na turniru baš u finalu, pa valjda i to nešto govori. Iako nisu bile favorit, iako je rival samljeo sve protivnike do posljednjeg meča, zlatne djevojke su pokazale od kakvog su materijala i još jednom obradovale naciju. A to uspješno čine prilično ćesto u posljednjih šest godina. Sve je krenulo baš te 2015. godine u Budimpešti kada su Francuskinje prvi put položile oružje u finalu Evrobasketa. Od tada su osvojene još dvije bronze – na Olimpijskim igrama u Riju 2016. kada je takođe pala Francuska, te prije dvije godine na poslijednjem Evrobasketu.

Što se tiče samog finala u Valensiji, na terenu je postojala samo jedna ekipa. Francuskinje su doduše uspjele da odbiju prvi nalet u drugoj četvrtini i otišle na odmor sa minus pet, ali su već početkom trećeg kvartala Srpkinje napravile seriju 15:2, što je bilo dovoljno za spokojan finiš.

Ivon Anderson bila je najefikasnija sa 18 poena, a dosta napada rjješavala je u posljednjim sekundama iz teških situacija. Ogroman doprinos dale su Jelena Bruks (15 poena), te Sonja Vasić i Ana Dabović, ali sve djevojke zaslužuju čestitke i naklon do poda.

Ni ovdje nije kraj uzbuđenjima ovog ljeta, jer su košarkašice obezbijedile učešće na Olimpijskim igrama, a ovo je itekako dobra uvertira za vjerovatno posljednje veliko takmičenje nekim djevojkama iz zlatne generacije.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: KIU
Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button