KOŠARKANBA

Prvi put od 1955: NBA finale bez osvajača prstena

Prvi put od 1955. u velikom finalu NBA lige neće nastupiti igrač koji je ranije osvajao šampionski prsten.

Tada su Sirakuza Nešnelsi savladali Fort Vejn Pistonse sa 4:3 u seriji.

Tri godine poslije tog finala jedan od potencijalnih ovogodišnjih finalista Atlanta Hoksi su uzeli prvu i posljednju titulu u istoriji franšize.

Tada poznati kao Sent Luis Hoksi slavili su u finalu predvođeni Bobom Petitom nad Seltiksima za koji su nastupali Bil Rasel i Bob Kuzi između ostalih.

To je ujedno posljednja ekipa koja je osvojila prvenstvo, a da u sastavu nije imala nijednog igrala afro-američkog porijekla.

Njihov trenutni rival u finalu Istočne konferencije, Milvoki, je je prije tačno 40 godina ponio epitet šampiona.

Predvođeni Karimom Abdul-Džabarom (MVP finalne serije), Baksi su “počistili” Baltimor Buletse.

Za tim iz prestonice tada su nastupali Ves Anseld (jedini košarkaš pored Čembrlejna koji je osvojio MVP priznanje u debitantskoj sezoni), legenda Niksa Erl Monro (upravo su ekipu iz Njujorka izbacili u finalu Istočne konfenrencije) i Gas Džonson.

Sa druge strane, dinamični duo sa Džabarom činio je Oskar Robertson čiji je rekord po broju tripl-dablova nedavno prestigao Rasel Vestbruk.

Četiri decenije kasnije u finalu protiv Finiksa (koji nikada nije osvojio šampionat, a treći put je u finalu) će igrati bolji iz duela Milvokija i Atlante. Baksi trenutno vode u seriji 3:2.

Što se tiče igrača koji najduže čekaju šampionski prsten, Kris Pol koji je u ligi od 2005. kada ga je draftovao Nju Orleans imaće prvu priliku da prekine 16-godišnji post. Njegova ekipa prvi put je u finalu od 1993.

Što se tiče finalista Istoka, Atlanta je na najvećoj sceni posljednji put zaigrala 1961, dok je, uslovno rečeno, bolji Milvoki čiji se posljednji nastup u velikom finalu vezuje za 1974.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button