FUDBAL

Enrike se pred sudar sa Italijom uzda u psihologa

Španski selektor Luis Enrike vjeruje da će veću šansu za pobjedu imati tim koji bude imao veći posjed lopte.

– Mi smo lideri u posjedu lopte, ali oni su takođe ekipa koja može držati loptu. To će biti prava bitka. Italijani se znaju prilagoditi i igrati bez lopte. Naš je cilj jasan, želimo loptu. Želimo da imamo posjed, a ako je nemamo, prilagodićemo se – rekao je španski selektor.

Enrike je priznao da je nedostatak iskustva njegove ekipe u ovoj vrsti utakmica “dobra vijest za Italiju”, ali i dobra vijest za njih.

– To što nemamo iskistva u ovakvim utakmicama, ne znači da nismo navikli na ovu vrstu igre. Nadam se da ćemo biti na visini zadatka i da možemo pružiti radost našim navijačima.

Naglasio je kako su svi u dobrom stanju izuzev Sarabije.

– Svi su u dobrom stanju, osim Sarabije. Fizički su dobro. Umor prestaje 45 minuta nakon završetka četvrtfinalne utakmice – dodao je.

Kazao je kako je on vođa, ali i kako su najvažniji igrači.

– Očito je da sam vođa, ali ja sam izvan terena. Teška stvar je davati golove, dobro pritiskati… ono što igrači rade. Ako ćemo izboriti finale, to će biti njihova zasluga.

Osvrnuo se i na pritisak španske javnosti koja očekuje plasman u finale dodavši kako psiholog tima Hoakin Valdes igra važnu ulogu od početka takmičenja.

– Ne vjerujem da će pritisak biti problem. Razgovarali smo sa Hoakinom o važnosti meča. Moramo spriječiti da igrači budu pretjerano uzbuđeni. Moramo se pobrinuti za ono što moramo raditi na terenu – kazao je on.

Enrikeu se ne sviđa činjenica što neće biti previše španskih navijača u Londonu.

– Čudna je situacija. Volio bih da ima više španskih i italijanskih navijača, nego engleskih. Voljeli bismo da to bude drugačije, ali prihvatamo i ovu situaciju.

Španski fudbaler Pedri takođe smatra kako će se velika bitka voditi na sredini terena.

– Italija ima toliko nadarenih veznih igrača, ko prevlada na sredini terena imaće veće šanse za pobjedu – poručio je 18-godišnji mladić.

– Iskreno, jedva čekam da saznam hoću li zaigrati u utorak. Ako budem imao priliku igrati, daću sve za tim. Trudim se da trčim za saigrače. Savremeni fudbal postaje sve više fizički – istakao je veznjak Barselone.

Pedri je dodao kako će ključ pobjede biti kolektiv.

– Ja sam samo jedan od igrača, svi smo važni na isti način. Ovo nije Pedrijeva Španija, kolektiv je uvijek na prvom mestu.

Utakmica između Italije i Španije na rasporedu je 6. jula u 21.00 na Vembliju, a dan kasnije na istom stadionu igraće Engleska i Danska.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button