FUDBALREGION

Superliga sa 16 klubova, Rad “preživio”

Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije prihvatio je dugoročan model od 16 ekipa u superligaškom rangu, usvojio prijedlog Sudijske komisije o listama arbitara i posmatrača za narednu sezonu, definisao set promjena u propozicijama takmičenja… Prema očekivanjima – sve jednoglasno.

Poslije tri sedmice, članovi najužeg rukovodstva srpske kuće fudbala, na “mig” glavnih ljudi ne samo u savezi nego u FS Srbije, poništili su sopstvenu odluku o smanjenju broja superligaških ekipa od narednog ljeta. Prema, od danas, važećim propozicijama, elitni rang u narednom periodu, bez izmjena, imaće 16 učesnika. Igraće se dvokružno, poslije 30. kola, uz plej-of i plej-aut, bez podjele bodova. To znači da će u eliti ostati Javor i Rad, zbog koga se navodno i digla sva prašina.

Ranijom odlukom, podsjetimo, bilo je predviđeno postepeno skraćenje Superlige, sa 16 na 12 ekipa, u roku od dve godine.

Od naredne sezone, biće samo djelimično ograničen broj stranaca. Na teren će moći najviše četvorica, na klupi za rezerve neće biti obavezne kvote… Propis po volji dva najveća kluba biće u narednim danima tema za širu raspravu, iako je i laicima jasno da najnovijom odlukom Fudbalski savez Srbije puca u budućnost domaćeg fudbala.

Istorijski rez načinjen je na sudijskim listama. Poslije dužih pregovora i ostavke Bojana Stojanovića, na mjesto člana Sudijske komisije, podržan je radikalan prijedlog o brisanju čak šestorice arbitara sa elitnog ranga. “Skinuti” su Danilo Grujić, Miloš Đorđić, Zoran Široki, Novica Anđelovski, Milan ilić i Dragan Čolović. Lista sudija Superlige brojaće 19, na jedinstvenom spisku posmatrača Super i Prve lige nalazi se 40 prezimena. Napredovali su Dejan Trifković, Danilo Nikolić i Milan Stefanović.

Komisija, na čelu sa predsednikom Dejanom Filipovićem, članovima Dejanom Santračom i Nenadom Đokićem, uz manje korekcije, ostala je dosljedna stavu o neophodnom rezu, pretpostavci regularnog takmičenja, pogotovo, u svjetlu nadolazeće implementacije VAR tehnologije. Fudbalska sezona počeće 16. jula.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button