BORILAČKI SPORTOVIOSTALI SPORTOVI

Bokseri i karatisti udahnuli sportski život Kalinoviku

Povodom krsne slave opštine Kalinovik, a u sklopu “Petrovdanskih svečanosti” u jednoj od najmanjih opština u Republici Srpskoj uz nesebičnu pomoć banjalučkih klubova održana je promocija borilačkih sportova.

Po riječima načelnika Skupštine opštine Kalinovik Dragana Ždrale promocija na kojoj su nastupili članovi Bokserskog kluba Slavija 1961, te karate klubovi Energija i “Šesnaesta” je u ovo planinsko mjesto bar na kratko udahnula sportski život, koji i te kako nedostaje.

– Sport je bar za kratko zasijao u Kalinoviku. Ova promocija je za sve nas u našoj maloj sredini velika stvar, jer imamo mali broj sportskih klubova i sportskih aktivnosti, a razlog je što mlađa populacija sve više odlazi sa ovog područja. Praktično se na ovom našem sportskom terenu okupilo pola opštine da vidi i uživa u majstorijama banjalučkih sportista, kojima želim od srca da zahvalim što su izdvojili vrijeme da nam pomognu – naglasio je Ždrale.

Koliki je ovo praznik govori i podatak da su u Kalinoviku nažalost aktivna samo tri kluba.

– Imamo karate klub, ženski odbojkaški i klub malog fudbala. Od sportskih aktivnosti osim turnira u malom fudbalu, koji se igra u sklopu “Petrovdanskih svečanosti”, jedino se održava još karate turnir u znak sjećanja na našeg sugrađanina Petra Jovovića Beneta, koji je izgubio život u posljednjem ratu na ovim prostorima  – nastavio je Ždrale.

Iako se opština trudi da na sve načine stimuliše ostanak u Kalinoviku mladih je sve manje.

– Roditelji svakog rođenog djeteta na našoj opštini dobijaju 1.000, a onog koje se upiše u osnovnu školu čak 2.000 maraka. Stipendiramo i naše studente sa 150 maraka mjesečno, a one koji obnavljaju godinu sa po 100, ali sve manje je mladih u Kalinoviku. Međutim, osnovna škola i Gimnazija koja ima specijalni tretman u Ministarstvu prosvjete sve su praznije. Većina mladih odlazi u veće centre i bježe iz ove opštine koja se nalazi na nadmorskoj visini od 1.100 metara i u kojoj su uslovi za život prilično surovi. Naša opština je prije više od 50 godina imala 16.000 stanovnika, sada jedva nešto više od 1.500 – dodao je Ždrale.

Predsjednik Slavije 1961 Božidar Pejaković zadovoljan je što je zajedno sa članovima dva karate kluba imao priliku da u Kalinoviku upriliče ovu promociju.

– Iz ova tri kluba u Kalinovik nas je došlo 32. Bili smo četiri dana, obavili i mini pripreme u ovim idealnim planinskim uslovima, a sigurno najbolji dio je bila ova promocija, koju je posmatralo veliki broj gledalaca. Trajala je nekih 90 minuta i pokazan im je način treninga i sparinga u boksu, a u karateu imali su priliku da uživaju u katama i borbama. Na kraju su mogli da uživaju i u jednom sparing kik-boks meču. Sve u svemu jedno prelijepo iskustvo i drago nam je što smo sportski duh bar na kratko probudili u Kalinoviku  – rekao je Pejaković.

Na ideju o promociji borilačkih sportova došli su prvi čovjek Bokserskog kluba Slavija 1961 Božidar Pejaković i predsjednik Skupštine opštine Kalinovik Dragan Ždrale.

– Malo je poznato da smo u toku rata obojica bili pripadnici Prve gardijske brigade i od tada veže naše poznanstvo i kasnije prijateljstvo – naglasio je Pejaković.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: 뉴토끼
Back to top button