FUDBAL

Danski navijači: Englezi vrijeđali, pljuvali, vukli za kosu

Danski navijači koji žive u Londonu ispričali su medijima užasna iskustva koja su doživjeli tokom i poslije polufinalne utakmice Evro između Engleske i Danske na Vembliju.

Medijima su se javili Danci razočarani onim što su doživjeli na utakmici Evropskog šampionata.

Džinet Jorgensen, Dankinja koja živi u Londonu već 15 godina, ispričala je za „The Guardian“ o strašnom iskustvu koji je doživjela.

– Kada smo odlazili sa stadiona poslije utakmice, ljudi su počeli da nam dobacuju u stilu ‘vi ne pripadate ovdje’. Imali smo i dansku zastavu i pokušavali su da mi je oduzmu, ali ja sam je povukla i rekla: ‘Nemojte da je dirate’. Tada su počeli da me vuku za kosu, nisam mogla da vjerujem šta se događa. Bilo je prilično zastrašujuće – rekla je Džinet Jorgensen za „The Guardian“.

Ona kaže da je tu grupu činilo šest ili sedam engleskih navijača starosti između 20 i 40 godina. Obavijestila je o incidentu obližnjeg policajca.

– Razgovarala sam sa policijom, ali nisam sigurna da li je nešto preduzeto. Bila sam toliko potresena da sam samo željela da se vratim kući.

Izvještaj u listu „Evening Standard“ opisuje kako je devetogodišnji dječak pobjegao na gornji dio autobusa nakon što je njegovog oca Danca jedan engleski navijač udario u stomak kad ih je grupa od 40 navijača ugledala u autobusu u danskim obilježjima. Takođe, postoje tvrdnje da su neke mlade navijače Danske pljuvali kada su ulazili na stadion.

Još jedan incident dogodio se u autobusu nakon utakmice, kad je jedan otac Danac napadnut pred svojom djecom samo zato što je nosio obilježja svoje zemlje.

– Moje ćerke od 14 i 11 godina nisu se usudile da pokažu danske majice i kape jer su ih zaplašili engleski navijači – rekao je Sigrun Matijesen Kembel za danski DR.

Danski fudbalski savez dobio je kontigent od 8.000 ulaznica za utakmicu, koje su prodate Dancima sa prebivalištem u Velikoj Britaniji, pošto su pravila karantina spriječila dolazak navijača iz Danske.

Međutim, pojavile su se informaciji da je bilo engleskih navijača u sektorima koji su bili namijenjeni za gostujuće fanove. To je potvrdila i Džinet Jorgensen.

– Videla sam da je engleski momak prišao jednom djetetu i pokušao da ga skloni sa njegovog mjesta. Zastrašujuće.

Džinet Jorgensen je svoje iskustvo takođe podijelila na društvenim mrežama kako bi upozorila italijanske emigrante u Velikoj Britaniji pred finalnu utakmicu u nedjelju.

– Željeli smo samo da gledamo lijepu utakmicu i provedemo prijatno veče – nismo željeli ništa od nevolje koja nas je snašla. Bilo je mnogo navijača koji su se ponašali normalno, ali ono što me sad brine su italijanski navijači. Nadam se da neće doživjeti isto što i mi – kazala je Džinet Jorgensen.

Finale Evra između Engleske i Italije na programu je u nedjelju od 21 čas na Vembliju.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button