OSTALI SPORTOVI

Pljušte čestitke političara za Lanu i Jovana: Gdje ste bili do sada?

Njihov prvi trening počinje prije nego što se oglase pijetlovi, a dan završava sa knjigom u rukama poslije dva ili tri treninga dnevno. Iako ni izbliza nemaju uslove i podršku kao kolege iz okolnih zemalja, da ne gledamo previše daleko, talentom i upornošću nadoknađuju sve bez čega su navikli uspješno prkoseći zakonitostima modernog sporta.

Njihova imena su Lana Pudar i Jovan Lekić, a šira javnost upoznala ih je minulih dana poslije fantastičnih rezultata, osvojenih medalja i rekorda na Evropskom prvenstvu za juniore u Rimu. Plivanje je kao nikada u žiži javnosti, a političari su počeli da se utrkuju čestitajući im ostvarenja. Pitanje je gdje su bili do sada, zašto nova šampionaka Evrope nema Olimpijski bazen u svom gradu, zašto je voda nerijetko hladna i u onom postojećem… Nije trebalo dugo da sačekamo na reakciju,

– Gradonačelniče grada Mostara, gradski vijećnici, kantonalni premijeru, kantonalni ministri i zastupnici, fedaralni premijeru, federalni ministri i zastupnici, državni premijeri i zastupnici, iz Rima vas pozdravlja Lana Pudar, NOVA EVROPSKA PRVAKINJA U DISCIPLINI 100M DELFIN! Napravite joj bazen. Nema izgovora, nema izvlačenja, nema odugovlačenja. Sve drugo će biti vaša sramota i vama na obraz. Ne znam koliko je Vama stalo do toga, ali znam da je običnoj raji, vašim glasačima itekako stalo – istakli su iz njenog Kluba vodenih sportova Orka.

Potom su nastavili:

– Lana naklon i kapa do poda! Treneri, Alena, Deni i Gorane svaka vam čast! Roditelji, hvala vam na povjerenju i čestitke na svemu! Ovo je za Mostar, ovo je za BiH! Ovo je za sve Vas u domovini i dijaspori što nas obasipate neizmjernom pažnjom i ljubavlju. U Tokio idemo da uživamo i da se sa svima “na šake pofajtamo”. Pa dokle stignemo… – naveli su iz njenog kluba.

Lekić bar u tom pogledu ima maksimalne uslove, ali najveći teret svakodnevnih treninga, priprema, odlazaka na takmičenja, suplementacije, opreme… spada na klub i naročito roditelje.

Njegov trener Goran Grahovac već je isklesao jednog olimpijca Mihajla Čeprkala, a Lekiću su ove nadolazeće izmakle za nekoliko FINA bodova iako je imao čak četiri B norme. Pa ipak, to ga nije demoralisalo, otišao je u Rim i danas će se kući vratiti sa minimalno dvije medalje, srebrom i bronzom sa 400 i 200 metara slobodno, uz “duplo” popravljanje apsolutnih rekorda BiH iako ima tek 18 godina.

– Sada nam svi čestitaju – pomalo je ironičan komentar Jovanovog oca koji je ostavio na društvenim mrežama, a koji kratko i jasno opisuje stanje stvari.

Petnaestogodišnja tinejdžerka iz Mostara već je imala ponude da promijeni sportsko državljanstvo, ali je njen otac Velibor, inače bivši golman Veleža kategorično odbio tu mogućnost. Ostali su da se bore manje-više sami protiv svih i za sada im dobro ide. Šteta bi bila kada bi ih finansijske poteškoće omele na putu koji odlučno savladavaju, jer su definitivno materijal za velike stvari u zemlji koja je sve, samo ne poznata, po vrsnim plivačima. Postojeće stipendije i pomoć daleko su od onoga koliko je potrebno ne samo plivačkim biserima, nego i svim ostalim talentima, naročito u pojedinačnim sportovima da naprave iskorak koji bi u sređenijim sistemima bili mnogo realniji. (SNM/Glas Srpske)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button