ATLETIKA

Bolt o suspendovanoj Amerikanki: Razumijem, ali pravila su pravila

Činjenica da američka sprinterka Šakari Ričardson neće nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju zbog pozitivnog nalaza testa na kanabis uzburkala je javnost u svjetskoj atletici, a svoje mišljenje o toj temi iznio je i legendarni Jusejn Bolt, koji je u prošlosti u više navrata izjavljivao da je uživao tu supstancu.

Ričardson je bila glavna uzdanica SAD za prvu zlatnu medalju u trci na 100 metara još od 1996. godine, kada je to uspjela da ostvari Gejl Divers.

– Nadam se da će moći nešto da nauči iz ovog iskustva i da nastavi da radi dobro. Znam da je prošla mnogo toga, razumijem je, ali vjerujem da će moći da povrati koncentraciju, jer je ona zaista nadarena sportistkinja – izjavio je 34-godišnji Jusejn Bolt, osvajač osam zlatnih medalja na Olimpijskim igrama.

– Uvijek sam objašnjavao ljudima da su pravila baš to – pravila. Kada god su me pitali tokom godina za nedozvoljene supstance ja sam govorio isto – nemam šta da kažem, ali pravila su pravila. Ako kažu da se to ne radi, onda je to pravilo – rekao je legendarni atletičar sa Jamajke.

Svjetska antidoping agencija (WADA) vidi kanabis kao nedozvoljenu supstancu, a njena upotreba kažnjava se suspenzijom od dvije do četiri godine. Međutim, ukoliko sportisti uspiju da dokažu da upotreba ove supstance nema povezanosti sa nastupom na borilištu, kazna je tri mjeseca. Ukoliko sportisti prihvate odobreni način liječenja u skladu sa propisima svojih nacionalnih saveza, suspenzija se smanjuje na jedan mjesec. U svakom slučaju, Ričardson neće moći da nastupi u Tokiju.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button