TENIS

Erg: 14. teniski ITF fjučers “Doboj open 2021” jedan od najjačih do sada

U Doboju se danas igra prvo kolo glavnog dijela teniskog ITF fjučers turnira “Doboj open 2021”, čiji je nagradni fond 15.000 dolara, a supervizor turnira Vladimir Erg rekao je da je ovogodišnji, 14. po redu turnir, jedan od najjačih do sada i da se prijavio veliki broj kvalitetnih takmičara.

Erg je rekao da su takmičarima potrebni ATP bodovi, s obzirom na to da su zbog situacije sa virusom korona u svijetu otkazani brojni turniri.

– Značaj ovakvih turnira je i da se podrži igrački kadar te zemlje, što u slučaju Doboja nije samo fraza, jer je u žrijebu kvalifikacija bilo osam momaka iz BiH, a dva su direktno u glavnom turniru – rekao je novinarima Erg i naveo da su dva BiH igrača izborila glavni turnir iz kvalifikacija.

Direktor turnira Dragan Dragičević je naveo da učestvuju igrači iz 25 zemalja, te da je za učešće u glavnom turniru posebna pozivnica data Dobojliji Andreju Nediću, ovogodišnjem seniorskom prvaku Republike Srpske i BiH, te osvajaču međunarodnog juniorskog teniskog turnira “ITF juniors J5”, koji je završen 3. jula u Doboju.

Predsjednik Skupštine Teniskog kluba Doboj Miodrag Marković rekao je da je nosilac glavne grupe Zombor Piroš iz Mađarske kao 422. igrač svijeta, dok će kao drugi nosilac BiH predstavljati Aldin Šetkić, koji je 435. na ATP listi.

Šetkić je naveo da je poslije 10 godina ponovo na turniru u Doboju, zadovoljan je pripremljenim terenima, te dodao da je konkurencija jaka jer je zbog virusa korona igračima svaki turnir dobrodošao.

Teniser Andrej Nedić je izrazio zadovoljstvo što igra u Doboju i što je, igrajući zajedno sa sugrađaninom Markom Maksimovićem, juče zabilježio prvu pobjedu u dublu.

Duje Kekez iz Hrvatske, koji je 2013. godine igrao finale dobojskog turnira, pohvalio je organizatora što je uspio da organizuje turnir s obzirom na to da se ovakva takmičenja otkazuju širom svijeta zbog pandemije.

Feliks Gil iz Velike Britanije je naveo da se bez obzira na epidemiološku situaciju u Doboju osjeća prilično bezbjedno, da je zadovoljan terenima i uslovima za pripreme, kao i samim gradom i njegovom ponudom.

Slovak Gergeli Madaraš iz Mađarske rekao je da je već učestvovao na turnirima u BiH, ali da prvi put učestvuje na turniru u Doboju, kojeg je ocijenio kvalitetnim nakon uvida u spisak takmičara.

Za subotu, 17. jul, predviđeno je finale dubla, a u nedjelju, 18. jula, finale singla.

Pobjedniku će pripasti 15 ATP boda, plus dodatna tri ako je do pobjede došao iz kvalifikacija.

Osim takmičara iz zemalja regiona učestvuju i teniseri iz Rusije, Čilea, Kanade, Velike Britanije, Indije, Izraela, Irana.

Dobojski ITF fjučers je na listi manifestacija od posebnog značaja za Republiku Srpsku, a u Doboju je, osim rukometnog turnira TV šampiona, jedna od najznačajnijih manifestacija u toku godine.

Australijski teniser Kristofer O’Konel pobjednik je 13. ITF fjučers turnira “Doboj open 2019”.

Prethodne, 2018. godine, najbolji je bio Manuel Žinar iz Francuske.

Fabricio Ornago iz Italije bio je najbolji 2017. godine, Kristijan Mesaroš iz Hrvatske 2016. godine, Paskal Majs iz Njemačke 2015., Adrijan Partl iz Slovačke 2014., Joško Topić iz Hrvatske 2013. godine, Damir DŽumhur iz BiH 2012. godine, Toni Androić iz Hvatske 2011., Mihal Šmid iz Češke 2010., Nikola Mektić iz Hrvatske 2009. godine, Aleksandar Slović iz Srbije 2008. godine, te Denis Pavlovs iz Letonije 2007. godine.

Generalni sponzor turnira je grad Doboj, a zlatni pokrovitelj Vlada Republike Srpske.

(Srna)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button