FUDBAL

Svilar na golu reprezentacije Srbije

Golman Benfike, Mile Svilar, nalazi se na pragu reprezentacije Srbije.

Perspektivni čuvar mreže, rođen avgusta 1999. u Belgiji, odavno je želja Fudbalskog saveza Srbije, tokom mandata prethodnih selektora, projavljivala se ideja da momak srpskog porijekla stane na gol „Orlova“, međutim, mnogo faktora nije išlo u prilog konačnoj realizaciji.

Ovog puta, kako saznaje Sport klub, situacija je sasvim drugačija. Uz dvije najsnažnije konstante, prisutne posljednjih godina, ideju FSS da napokon privoli Svirala, i ne toliko vidne, ali uvijek prisutne, želje porodice golmana Benfike da stane ispred gola Srbije, ton priči nabijenoj optimizmom, daju i ostale činjenice.

Prva, možda i najbitnija, Svilara juniora nema u planovima belgijskog fudbalskog saveza. Prošlu sezonu branio je standardno gol Benfike B, u drugoj ligi Portugala, nije uspio da se nametne kao opcija „broj jedan“ u najboljem timu i više ni ne misli da čeka poziv selektora Roberta Martineza.

Zato je blizu odluke da napokon prihvati poziv iz Beograda i možda već u septembarskom kvalifikacionom ciklusu dobije šansu od selektora Dragana Stojkovića Piksija da debituje na golu Srbije.

Druga, takođe bitna u cijeloj priči, činjenica daje neviđenu ozbiljnost realizaciji cjelokupne ideje. Reprezentacija Srbije, u ovom trenutku, ima dva kvalitetna, skoro ravnopravna golmana – Marka Dmitrovića i Predraga Rajkovića. Ostali su i dalje u „magli“.

Čuvar mreže Bazela, Đorđe Nikolić, nije ostavio pretjerano dobar utisak, na junskoj turneji u Americi. Slična priča prati i ideju sa doskorašnjim mladim reprezentativcem Markom Ilićem, golmanom belgijskog Kortrijka, debitanta u junskom susretu sa Jamajkom (1:1). Obojica su branila po poluvreme u meču sa Jamajčanima.

U evropskim klubovima standardan je i nekada povremeni reprezentativac, Aleksandar Jovanović, prvotimac kiparskog vicešampiona Apolona. Mrežu mađarskog Mol Vidija, u prošloj sezoni, 18 puta čuvao je Emil Rockov, do ne tako davno, takođe, jedno od potencijalnih rješenja za mjesto na gol-liniji. U superligaškim ekipama nema adekvatnog rješenja ni na pomolu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button