FORMULAMOTOSPORT

Luis rasno zlostavljan na internetu, osuda Red Bula

Luis Hamilton je bio meta rasističkog zlostavljanja na društvenim mrežama nakon pobjede na Velikoj nagradi Velike Britanije, održane u nedjelju u Silverstonu. Kontakt sa Maksom Ferštapenom u prvom krugu i težak incident iz kojeg je Holanđanin izašao vidno ugruvan, izazvao je buru reakcija fanova Formule 1, a naročito navijača asa Red Bula.

U prvom trenutku reagovali su ekipa Mercedesa i čelnika Formule 1, koji su u zajedničkom saopštenju osudili zlostavljanje „na najgori mogući način“.

– Tim ljudima nije mjesto u našem sportu. Pozivamo sve na odgovornost.

– Formula 1, vozači i timovi rade na izgradnji raznovrsnijeg sporta i takve neprihvatljive instance zloupotrebe na internetu moraju da budu istaknute i eliminisane.

Direktor Mercedesa, Toto Volf, izjavio je za program BBC radija da to nisu nove stvari:

– Vidjeli smo to i u fudbalu, na Evropskom prvenstvu. Riječ je o zlostavljanju koje apsolutno nije prihvatljivo, pa mi nije jasno kako to neki ljudi ne mogu da shvate.

Rano jutros oglasila se i ekipa Red Bula, koja je iskazala jedinstvo u borbi protiv rasizma i stala u zaštitu Luisa Hamiltona.

Inače, ovaj incident je došao samo nedjelju dana pošto su engleski fudbaleri Markus Rašford, Džejdon Sančo i Bukajo Saka bili na meti rasističkog zlostavljanja na društvenim mrežama, nakon što su svi promašili penale u porazu Italije u finalu EP.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je već najavila obračun sa svima koji se bave takvim stvarima, a kao prva mjera onima koji se proglase krivim, biće i zabrana prisustva na svim sportskim događajima.

Oglasili su se i Tviter i Fejsbuk, koji će ubuduće sa još više opreza brisati postove i blokirati naloge onima, koji budu zloupotrebljavali društvene mreže za širenje rasizma.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button