OSTALI SPORTOVI

Problem za problemom: Smijenjen direktor ceremonije otvaranja Igara

Dan prije početka Olimpijskih igara u Tokiju otpušen je Kentaro Kobajaši, direktor ceremonije svečanog otvaranja, zbog neumjesnih šala na račun holokausta, koje je pravio 1998. godine.

– Otkrili smo da se Kentaro u prošlosti šalio na račun bolnih tema iz prošlosti. Zbog toga smo odlučili da ga otpustimo. Izvinjavamo se svima kojima je njegov potez iz prošlosti izazvao nelagodnost – rekla je prva dam u organizaciji Igara Seiko Hašimoto.

Na socijalnim mrežama se pojavio snimak iz 1998. godine, koji prikazuje Kobajašija, kako se u jednom skeču šali na račun Holokausta. Odmah se oglasio Simon Vizental centar, koji je takve komentare ocijenio kao “maliciozne”.

Ovo je najnoviji u nizu problema pred početak Igara, koje će se održati bez prisustva publike i protivno željama većine stanovnika Japana. Ceremonija otvaranja Igara održaće se u petak 23. jula uz prisustvo samo VIP zvanica među kojima će biti Emanuel Makron, predsjednik Francuske i Džil Bajden, supruga predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button