OSTALI SPORTOVI

Koji su novi sportovi na Igrama?

Tek otvorene Olimpijske igre biće po mnogo čemu najspecifičnije. Prekidali su ih ratovi, teroristički napadi, ali prošle godine stigao je novi neprijatelj. Korona je poremetila mnogo toga, a sportu je pokazala da može da izgleda potpuno drugačije.

Nekim sportistima odložila je penziju, drugima dala još godinu dana fore da se pripreme, a čuveno Olimpijsko selo izgleda potpuno drugačije od onog na koje smo navikli. Mnogo toga je novo na Igrama u Tokiju, ali ono što je na svakim Igrama novo jesu sportovi koji ulaze u red olimpijskih. Na borilištima u Tokiju ćemo ove godine prvi put gledati karate, skejtbording, sportsko penjanje i surfovanje, ali i bejzbol/softbol koji se poslije mnogo godina vratio u olimpijski program.

Na igrama u Tokiju gledaćemo rekordna 33 sporta, uključujući pet novih. To znači da će se dodijeliti 339 medalja na 42 borilišta. Od pet novih sportova u Tokiju, četiri će imati svoj olimpijski debi.

Na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine sportisti su se takmičili u deset sportova, na 43 događaja.

Kako je objasnio Međunarodni olimpijski komitet, veliki broj događaja u okviru 33 sporta ne samo da pomaže daljim inovacijama i napretku u programu, već i neguje opštu ravnopravnost povećanjem broja ženskih ili mešovitih disciplina i timova.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button