OSTALI SPORTOVI

KO JE MIKEC Brat mu trener, žena iz El Salvadora, vatreni su navijači Zvezde

Prvi osvajač medalje za Srbiju na Igrama u Tokiju Damir Mikec ima izuzetno zanimljivu životnu priču.

Mikec se u ranom djetinjstvu bavio karateom, sa osam godina je odlučio da se oproba na “strunjačama”, nakon pet godina karatea, uspio je da stigne do braon pojasa. Međutim, karate nije zaživio, a Mikeca je put vodio dalje.

Nakon karatea, Damir je trenirao plivanje i veslanje, da bi na poslijetku “otkrio čari” streljaštva, gdje se i dan danas takmiči.

Srpski strijelac je imao tu sreću da odrasta pored svog starijeg brata, Gorana, koji je bio reprezentativac u streljaštvu, a kako je Damir svojevremeno rekao – njegove rezultate je odavno prestigao.

Stariji brat, Goran Mikec nije tokom karijere imao nekih zapaženih rezultata, međutim, sada se može pohvaliti da je trener čovjeka koji je Srbiji donio medalju sa Olimpijskih igrama.

Damir Mikec je u braku sa Melisom Ivet Perez Karbalo, iz El Salvadora, koja se  2010. godine preselila u Beograd, a u brak su stupili samo godinu dana nakon toga.

Njih dvoje su se upoznali 2005. godine na jednom takmičenju u Atlanti, a svoj kontakt su u početku održavali preko mejla, jer kako je Mikec rekao – tada nije bilo drugog načina.

– To je bio moj prvi nastup na svetskim takmičenjima. Posle mesec dana od prvog viđanja u Americi, sreli smo se u Minhenu na Svetskom Kupu i tada smo shvatili da smo jedno za drugo.

Ipak, ja sam se vratila u Salvador, a Damir u Srbiju i pošto tada nije bilo skajpa, vibera i ostalih stvari, komunicirali smo preko mejla. Bilo je veoma romantično to vreme, iščekivanja mejlova, iščekivanja kada ćemo se videti. Pošto nije bilo bolje druge komunkacije, mejlovi su bili kao pisma – rekla je svojevremeno Melisa.

Damir je s nestrpljenjem čekao svako sledeće takmičenje da vidi buduću suprugu.

– Dešavalo se da se spremam za takmičenje, onako srećan što ću je videti, a recimo ona se ne pojavi iz ko zna kog razloga. Drugi put ona dođe, a ja ne odem na takmičenje – priča Mikec i otkriva koliko je vremena prošlo od prvog viđenja.

– Posle dve godine, nastavili smo da se viđamo po takmičenjima, da se dopisujemo, čujemo, a 2009. godine ja sam odlučio da odem u Salvador i upoznam njenu porodicu. Prošlo je četiri godine i hteo sam da znam da li će tu nešto biti ili ne.

Ipak, kada je došao sačekalo ga je iznenađenje, jer su svi već znali za njega.

– Mislim da su svi u Salvadoru znali za Damira, jer sam im ja samo pričala o njemu. Toliko sam pričala o njemu, da je moja majka rekla “Ko je taj Damir?” kad pričaš toliko o njemu i jedva je čekala da ga upozna. Ona je znala da, ako želimo da budemo zajedno, on mora da dođe u Salvador ili da ja odem u Srbiju – rekla je njegova supruga.

Poslije 10 mjeseci života u Srbiji uslijedila je svadba kao iz najljepših holivudskih filmova na plaži. Imali su dvije svadbe, jedna je bila u Beogradu, a jedna u Salvadoru.

– Morali smo tako, jer njeni nisu mogli da dođu ovde, a moji u Salvador, ipak je to skup put, koji traje 24 sata – objasnio je Mikec.

– Ovde je svadba bila na Ušću, tako da smo se u u Beogradu venčali pored vode – poručio je srpski strelac.

Interesantno je i da je Mikec svoju suprugu “zarazio” ljubavlju prema Crvenoj zvezdi, čije utakmice posjećuju na „Marakani“ i u „Pioniru“.

– Pošto Damir navija za Zvezdu tako sam i ja navijač crveno-belih, ali znam da je veliki rivalitet sa Partizanom. Kod nas u Salvadoru toga nema – ispričala je Melisa, koja je upućena i u navijačka dešavanja u Srbiji.

Najvažnija medalja, do ove u Tokiju, bila je srebro sa Svjetskog prvenstva, dok se broj ostalih više ne može ni izbrojati na pravi način.

Dva puta je osvajao evropski šampionat, nekoliko puta i Svjetski kup, dok se okitio jednim zlatom i na Mediteranskim igrama.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button