TAEKWONDO

“Hoću da moj doček u Kninu spojim s proslavom Oluje – Oluja mi mnogo znači

Hrvatska ponovo može da se pohvali olimpijskim uspjesima, ali jedna od junakinja ima stav koji se Srbima neće svidjeti.

Matea Jelić je osvojila zlato u tekvondou u kategoriji do 67 kilograma, pa je u intervjuu za “Slobodnu Dalmaciju”, pored uobičajenih riječi poslije podviga, istakla i da bi rado da u Kninu slavi šampionsku titulu u okviru proslave akcije “Oluja”.

A akcija “Oluja”, hrvatske vojske u avgustu 1995, za koju je haški tribunal utvrdio da je tada počinila veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom, ali i da za organizovanje tih zločina “ne snose odgovornost državno i vojno rukovodstvo”, slavi se 4. avgusta kao “Dan pobjede i domovinske zahvlanosti” u Hrvatskoj, dok je u Srbiji i Republici Srpski tada dan žalosti, usljed proterivanja oko 250.000 Srba tokom pomenute akcije.

Matea Jelić je najprije govorila o tome kako je stres prestao:

– Sada je na redu uživanje u selu. Nema više takmičenja i stresa, samo opuštanje… Doček u olimpijskom selu je bio sjajan, (ostali hrvatski sportisti) dočekali su me kao da sam kod kuće. To smo mi Hrvati! Uvijek se držimo zajedno i to nam je najveća snaga – rekla je ona za “Slobodnu Dalmaciju”.

Dva je mjeseca je bila odvojena od svoje porodice kako se ne bi zarazila koronavirusom.

– Da, nažalost, morala sam da ih izbjegavam. Taj dio priprema mi je najteže pao. Ali čim se završilo finale, odmah sam ih pozvala iz dvorane. Vrištali su, slavili, mama je i zaplakala! Svi su bili presrećni i ponosni na mene. Kasnije su mi slali fotografije i snimke s fešte. Jedva čekam da se vratim u Knin – kaže Jelićeva.

A u Kninu želi da spoji doček s proslavom “Dana pobjede i domovinske zahvalnosti”.

– Želim da doček spojim s proslavom Oluje! U Hrvatsku se vraćam najvjerovatnije za dva dana, a taman se bliži i godišnjica Oluje. Taj događaj mi jako mnogo znači. Oluja je za mene nešto posebno i voljela bih da napravimo jednu zajedničku veliku feštu. Bila bi mi čast, zaista – poručila je zlatna hrvatska olimpijka.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

Back to top button