OSTALI SPORTOVI

Britanci uvjereni da je kazna Rusiji obesmišljena u Tokiju

U Velikoj Britaniji, čini se, nisu baš zadovoljni činjenicom da su ruski sportisti osvojili više medalja od britanskih pa tako u petak Ivening standard donosi tekst pod naslovom “Rusija, ali ne kakvu je znamo: Zabrana koja ne znači ništa na Igrama u Tokiju”.

– To je Rusija, ali ne onakva kakvu je znamo. Umesto toga, mjesto iznad Velike Britanije na tabeli osvajača medalja piše ROK – Ruski olimpijski komitet – počinje tekst Met Majendi.

Dodaje se da i na samom BBC pa i na borilištima u Tokiju sportiste najavljuju kao Ruse (jer oni to i jesu) i da zato izgleda da zabrana koja im je izrečena ne znači ništa.

– Kao da se nikada ništa nije dogodilo, kao da nije bilo sistemskog dopinga, kao da nije bilo zataškavanja koje je išlo do vrha vlasti, kao da nije izostalo izvinjenje – nastavlja autor dalje.

Ruski olimpijski komitet ima 330 sportista na Igrama u Tokiju. Ko je i površno pratio, sjetiće se da je svako od njih pojedinačno dobio dozvolu Međunarodnog olimpijskog komiteta da nastupi na ovim Igrama. Svi znamo da se ruski sportisti kontrolišu češće i strože nego ostali. Amerikance da i ne pominjemo jer je njima dozvoljeno da budu izuzeti od autoriteta Svjetske antidoping agencije (WADA).

Ako niste pratili, svi detalji procesa, kazne i smanjenja iste su ovdje.

Velika Britanija ima 375 sportista na Igrama, ove godine osvaja medalje u sportovima u kojima to nije bio slučaj i po više decenija. Na primjer, Britanke su u timskom takmičenju u gimnastici osvojile za svoju zemlju prvu medalju u ovom sportu u posljednje 93 godine. Ali, autor ovog teksta navodi da se očekuje da će ruski sportisti (iako ih je 45 manje) osvojiti više medalja od Britanaca, podsjeća da je najstroži dio kazne i onaj koji se primjenjuje – nema zastave, grba i himne i dodaje:

– Teško da je to dovoljna kazna za doping sistem koji je napravio smijuriju od Igara u Londonu 2012. i masterplana koji je preslikan na Igre u Sočiju. Čak nema ni neutralnih uniformi koje su nosili u Pjongčangu. Sada su tu ponovo ruske boje, crvena, plava i bijela.

Istini za volju, uz citat doktora Gregorija Rodčenka koji je i osmislio čitav sistem varanja antidoping sistema da će učešće ruskih sportista u Tokiju biti znak da borba protiv dopinga nema smisla i uspjeha, autor je naveo da su svi takmičari iz Rusije prošli stroge provere, da učestvuju samo ako su njihovi savezi dobili dozvolu i da većina njih zapravo nije dobila dozvolu da učestvuje na Igrama u Tokiju.

Ali, preko toga je prešao u jednom kratkom pasusu pa je došao do zaključka da je kazna obesmišljena, a da uz sve to „Rusi odbijaju da odu tiho“ te se uticaj ruskih sportista zapravo pojačava i da sportska sila pronalazi način da se vrati u igru.

Nije mu se učinilo čudnim ni to što je ruskom timu u sinhronom plivanju, na primjer, zabranjeno da se takmiči tačkom koju je pripremio zato što je prateća pjesma bila „From Russia With Love“.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button