OSTALI SPORTOVI

Pobijedio Mikeca, a sada traže da mu se oduzme zlato

Aktivisti traže od MOK istragu protiv iranskog strijelca osvajača zlata u Tokiju, čovjeka koji je pobijedio Damira Mikeca.

Organizacija pod nazivom “Ujedinjeni za Navida” pozvala je MOK da pokrene istragu i suspenduje zlatnu medalju koju je iranski strijelac Džavad Forugi osvojio u disciplini 10 metara vazdušni pištolj.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zatražio je od aktivista da dokažu tvrdnje da je Iranac, osvajač zlatne olimpijske medalje u Tokiju, član Iranske revolucionarne garde.

– Ohrabrili bismo ih – ako imaju bilo kakve dokaze, da nam pošalju – rekao je portparol MOK Mark Adams.

Forugi je osvojio zlatnu medalju prvog dana takmičenja, ispred srpskog strijelca Damira Mikeca i kineskog takmičara Vei Panga.

Forugi je, navodno, služio u Siriji kao jedan od članova medicinara Iranske revolucionarne garde.

Organizacija “Ujedinjeni za Navida” traži da se Iran izbaci iz svih međunarodnih takmičenja.

Ta organizacija nazvana je po rvaču Navidu Afkariju, koji je pogubljen prošle godine, nakon što je osuđen za ubistvo člana obezbjeđenja na antivladinim protestima koji su se 2018. godine održali u Širazu.

Postojala je sumnja da je Afkari mučen kako bi dao lažno priznanje.

Aktivisti za ljudska prava su tada naveli da je rvač mirno protestovao, a njegov advokatski tim je tvrdio da nema dokaza o krivici.

Iransko pravosuđe negiralo je tvrdnje o mučenju i obrazložilo da je Afkari “nožem ubio nevinog čoveka i da je to priznao na sudu”.

Predsjednik MOK Tomas Bah i Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) tada su se priključili pozivima da se poštedi Afkarijev život.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button