KOŠARKA

Pala Španija za prvo mjesto: Nije Slovenija samo Dončić

Košarkaši Slovenije savladali su Španiju 95:87 i tako su obezbijedili prvo mjesto u grupi C pred četvrtfinalne borbe na olimpijskom turniru u Tokiju.

Heroj utakmice bio je Klemen Prepelič, briljirao je i Čančar, a Dončiću je asistencija nedostajala do tripl-dabla.

Obje ekipe počele su meč raspoloženo u šutu za tri poena, pogotovo Španci, da bi se zatim zaigralo nešto tvrđe, ali ni jedan ni drugi tim nisu uspevali ozbiljnije da se odlijepe.

Na poluvremenu je Skariolov tim imao tri poena prednosti, a u trećoj četvrtini propustili su priliku i da prelom meč. U ranoj fazi stekli su +12 poslije trojke Fernandeza (55:43), a bilo je i 68:60, prije nego što su Dimec i Čančar serijom 8-0 potpuno vratili Slovence u igru.

U posljednjoj dionici je Pau Gasol ubacio dvije trojke, vodila je Španija sa 82:76, ali se Slovenija opet vratila. Odmah je trojkom uzvratio Blažič, a heroj u završnici meča dao je Prepelič.

Prvo je dao važna bacanja, zatim i trojku za 86:85 na dva i po minuta do kraja, da bi ubrzo bacio savršen alej-up pas za Tobija i plus tri na minut i po do kraja.

Uzvratio je Rubio poslije prodora, pa je na ulasku u posljednji minut bilo 88:87 za Sloveniju. Uslijedili su promašaji na obje strane, Rubio pa Tobi, da bi na 19 sekundi do kraja dotad raspoloženom Abaldeu trojka izašla iz koša.

Fauliran je Prepelič, koji daje oba penala. Skariolo traži tajm aut, a Rubio promašuje trojku za izjednačenje iz dobre pozicije, poslije čega je Blažič sa penala overio trijumf.

Najefikasniji kod pobjednika bio je Vlatko Čančar sa 22 poena (8-12 iz igre, 2sk), dok je Klemen Prepelič upisao 15 poena (2-7 iz igre, 9-10 penali, 2sk, 3ast). Luka Dončić imao je 12 poena (2-7 iz igre, 6-11 penali), 14 skokova, 9 asistencija, uz ukradenu i 5 izgubljenih lopti, a izvrstan je bio Majk Tobi sa 16 poena (7-12 iz igre), uz 14 skokova i 3 asistencije. Jaka Blažič dodao je 10 poena (4-15 iz igre, 4sk).

Španiju je predvodio Riki Rubio sa 18 poena, mada uz šut iz igre 7-23, a imao je 3 skoka i 9 asistencija. Alberto Abalde dao je 14 poena (4-8 iz igre, 4sk), a Rudi Fernandez dao je 12 poena (4-9 iz igre, 5sk). Pau Gasol imao je 8 poena (2-6 iz igre) i 4 skoka, a Mark Gasol je dodao 9 poena, 6 skokova i 4 asistencije.

Četvrtfinalni parovi znaće se poslije žreba: u prvom šeširu prvaci grupa (Francuska, Australija, Slovenija) i najbolji drugoplasirani (SAD), u drugom ostali (Španija, Italija, Argentina, Njemačka). Timovi iz iste grupe ne mogu da se sastanu u četvrtfinalu, a drugoplasirani iz prvog šešira ne može da se sastane sa trećeplasiranim iz drugog šešira.

(Sport Klub)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button