NEKATEGORISANO

Endrju Hoj, olimpijac koji sa 62 godine obara rekorde

Osvajanje medalje na Olimpijskim igrama je san i izuzetan uspjeh za svakog sportistu. Ali, kada osvajate medelje na Igrama 28 godina, na četiri različita olimpijska turnira to je onda već drugi nivo. Posebno ako imate 62 godine i ukupno šest medalja!

Endrju Hoj, australijski takmičar u konjičkom sportu postigao je upravo to i njegova olimpijska priča zaista je neobična.

Hoj je debitovao na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine, ali tek osam godina kasnije prvi put se našao na podijumu. Imao je 33 godine kada je osvojio zlato u Barseloni, a dodao je još jednu zlatnu medalju svojoj kolekciji četiri godine kasnije u Atlanti 1996. godine.

U Sidneju je osvojio i timsko zlato i srebro u pojedinačnoj konkurenciji.

Takmičio se i na Igrama u Atini 2004. i Londonu 2012, ali bez osvojenog odličja.

Ove godine u Tokiju je postao najstariji australijski osvajač olimpijske medalje, a mlađi je samo četiri godine od najstarijeg osvajača medalje u istoriji Luisa Noveraza koji je imao 66 godina kada je je osvojio medalju u jedrenju u Meksiku 1968. godine.

I nije stao na jednoj medalji, već je i ove godine osvojio dvije – srebro u timskoj i bronzu u pojedinačnoj konkurenciji čime je svoje ime upisao u istoriju olimpizma.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button