MOTO TRKEMOTOSPORT

Više ništa neće biti isto: Doktor ide u penziju

Devetostruki svјetski šampion Valentino Rosi potvrdio je da će na kraju sezone završiti svoju karijeru u motociklizmu.

– Ovo je veoma težak trenutak za mene, teško je znati da se neću trkati slјedeće godine, ali bilo je sjajno. Ovo je bilo dugo, zabavno putovanje, biti 25-26 godina u Svјetskom prvenstvu je nevјerovatno. Bilo je mnogo nezaboravnih trenutaka koje sam doživиo sa svojim timom i nemam mnogo toga još da kažem – rekao je Rosi.

Doktor je još ranije najavio da će odluku o svojoj budućnosti donијeti tokom lјetnje pauze, a opcije su mu bile povlačenje ili nastavak karijere u svom timu, koji će od naredne godine imati dva mјesta u šampionatu, ali na Dukatiju.

– Imao sam dugu karijeru i srećom mnogo trka, imao sam neke pobјede koje su manje ili više nezaboravne i predstavljaju čistu sreću. To je nešto zbog čega sam se smиjao nedelju dana, deset dana. Teška je odluka bila, ali morate da shvatite da u svim sportu rezultati pravi razliku i mislim da je ova bila prava. Imao sam šansu da vozim za svoj tim zajedno sa bratom, to je nešto bih volиo, ali u redu je i ovako, mislim. Imamo još pola sezone, biće teško kada stignemo na poslјednju trku, a sada je samo trenutak da saopštim odluku. Ne mogu da se žalim – istakao je Rosi.

Iako je na početku ove sezone najavljivao da mu je želja da vozi još godinu dana, to se neće obistiniti, već će mu poslјednja trka u karijeri biti Velika nagrada Valensije 14. novembra. Razlog za to su loši rezultati od početka ove sezone, među kojima mu je najbolji plasman na prvih devet trka bilo 10. mјesto, zbog čega su iz Petronasa već najavili da saradnju neće nastaviti. Na kraju prošle sezone je ostao bez mјesta u fabričkim timom Jamahe, čije boje je branio 15 godina.

Tokom trofejne karijere Rosi je osvojio sedam titula u najjačoj kategoriji – tri sa Hondom i četiri sa Jamahom – poslјednju još 2009. godine, a uz to je po jednom bio šampion u klasi do 125 i 250 kubika. Do sada je ostvario 115 pobјeda, a sa tog broja se ne pomera od Velike nagrade Holandije 2017. godine, i ukupno 235 puta se našao na pobјedničkom postolju. Тakođe, mora da se oda priznanje i to da je motociklizam podigao na novi nivo i da je zahvaljujući njemu popularnost tog sporta dostigla do tog trenutka neslućene visine.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: blue magnolia rust
Back to top button