OSTALI SPORTOVI

Bah: MOK je pozajmio milijardu dolara od banaka

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je uzeo kredit od 800 miliona dolara od nekoliko banaka za organizaciju Olimpijskih igara u Tokiju, izjavio je danas predsjednik MOK Tomas Bah, na konferenciji za novinare održanoj u glavnom gradu Japana.

„Wall Street Journal“ je ranije saopštio da će Olimpijske igre koštati više od 25 milijardi dolara, što ih čini jednim od najskupljih u istoriji. Usporedbe radi, za OI u Londonu potrošeno je nešto manje od 14 milijardi dolara.

MOK tvrdi da je samo odlaganje Igara u Tokiju koštalo 2,8 milijardi dolara.

– Za MOK bi bilo mnogo lakše da smo otkazali Igre, jer smo mogli da naplatimo ozbiljne svote novca od Osiguranja. Ipak, riješili smo da se ne oslonimo na Osiguranja, već da uložimo još više novca, kako bismo omogućili sportistima da učestvuju na Olimpijskim igrama. Zato smo uložili dodatnih 800 miliona dolara, zbog čega smo morali da se pozajmljujemo kod banaka – izjavio je Bah.

U isto vrijeme, prvi čovek MOK je dodao, da nikad nije sumnjao da Igre treba da se održe u Tokiju.

– Ako pričamo o mojim impresijama, ove Igre su daleko premašile moja očekivanja. Znate, nikada nisam sumnjao u spremnost Japana i uvijek sam govorio da je Tokio pravi grad za domaćina Igara. Iz dva razloga: jer se sistem u borbi protiv koronavirusa pokazao izuzetno efikasnim i zato što su sportisti uspjeli da održe duh Igara – rekao je predsjednik MOK.

Bah je siguran da su i sportisti zahvalni što su se Olimpijske igre uopšte održale u doba pandemije koronavirusa.

– Kada sam morao da prihvatim odluku da se Igre održe bez gledalaca, moram da priznam da sam bio zabrinut da će se pretvoriti u Igre bez duše. Ipak, ovo što smo vidjeli ovdje, bilo je mnogo drugačije. Sportisti su dali Olimpijskim igrama u Tokiju jednu veliku dušu… Atmosfera u olimpijskom selu je bila emotivnija nego ikad – izjavio je Bah.

Predsjednik MOK je opisao i sportski nivo „kao izuzetno i iznenađujuće visok“ i nazvao Igre novih sportova, skejtborda i sportskog penjanja, koji su dali „mlađe, urbanije, rodno uravnoteženije, i Igre sa novom publikom i novim zajednicama“.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button