OSTALI SPORTOVI

Ako ste rođeni van ovog kruga nećete doći do olimpijskog zlata u vaterpolu

Ako ste rođeni van ovog kruga nećete doći do olimpijskog zlata u vaterpolu

Vaterpolo selekcija Srbije je odbranila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, čime se jedna fantastična generacija oprostila od nastupa za reprezentaciju, ujedno potvrdivši dominaciju u ovom sportu u posljednjih nekoliko godina.

Računajući period stare Jugoslavije, ovo je ukupno peto zlato za Srbiju na Olimpijskim igrama po čemu smo drugi na vječnoj listi, odmah iza Mađara koji su sakupili četiri više. Od 2000. do 2008. godine, Mađari su vezale tri najsjajnija odličja, u Londonu je potom bila najbolja Hrvatska, a sve to probudilo je maštu korisnika na društvenim mrežama.

Utvrđeno je da su svi osvajači zlatnih medalja od 2000. do 2021. godine rođeni u malom prostoru koji obuhvata gradove u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i Slovačkoj.

Najviše ih je rođeno u Budmipšeti – njih 14, slijedi Beograd koji sa Dubrovnikom dijeli drugo mjesto sa po osam rođenih osvajača. Četvorica su se rodila u Novom Sadu, a po dvojica u Rijeci, Splitu i Segedinu. Jednog zlatnog imaju Dunajska Streda, Eger, Kotor, Makarska, Miškolc, Niš, Pula, Solnok i Zrenjanin.

Poslednji put se desilo da neko van ovog kruga uzme najsjajniju medalju još davne 1996. godine u Atlanti, kada je Španija osvojila zlato na Olimpijskim igrama.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: Psilocybin
  2. Povratni ping: old pillsbury doughboy,
Back to top button