TENIS

Srđan Đoković otkrio ko im je napravio pakao od života i usporio Novaka

Put Novaka Đokovića do titule najboljeg tenisera svih vremena nije bio nimalo lak.

Kao dečak koji ima veliki potencijal, Novak je svoj talenat trebalo da razvija i van granica Srbije, ali su akademije koje rade s djecom veoma skupe i mnogi roditelji nemaju dovoljno sredstava da ih priušte. Slična situacije je bila i u Novakovoj porodici, ali su njegovi roditelji na sve načine pokušavali da mu obezbijede najbolje moguće uslove.

Đoković je 2001. godine bio trostruki juniorski prvak Evrope i tada je trebalo da se vrati u akademiju Nikole Pilića u Njemačkoj, u kojoj je bio od 1999. godine, ali su nastali finansijski problemi. Kada je porodica našla način da ih prevaziđe, dodatne poteškoće im je napravio legendarni teniser Slobodan Živojinović, što je u podkastu “Biznis priče” otkrio Novakov otac, Srđan.

Na pitanje voditelja koliko ih je usporila rečenica, kada je neko iz okruženja rekao da je Novaka takav i da ima oca koji je lud, Sriđan je poručio:

– Nešto slično, da. Ne želim da krijem, ja sam o tome stalno govorio. Prestao sam o tome da govorim, ali kada si me već pitao ko je, to je naš proslavljeni teniser, Slobodan Boba Živojinović, počeo je Đoković senior, a onda nastavio:

– Novak je bio u kampu kod Nikole Pilića i taj kamp je koštao mnogo u to vreme, nekoliko hiljada maraka koje mi nismo imali. Nismo mogli da zaradimo od svog posla, koji smo imali. Stupio sam u kontakt sa Cepterovim direktorom u Beogradu, pa sam povezao Nikolu Pilića sa njim. Nikola je zakazao sastanak kod Milana Jankovića, vlasnika te kompanije, otišao je sa suprugom u Monako i objasnio mu o čemu se radi.

Slobodan Živojinović

Srđan je otkrio i na koji način je Živojionović uskratio Novaka za finansijsku pomoć.

– Novak je tada imao 14, već je bio prva Evrope, u dublu, ekipno i pojedinačno, u svim kategorijama. Objasnio mu je da je Novak veliki talenat, da će biti dobar igrač i Janković je rekao da će podržati to, iako ne bude uspeo, da će ga svakako podržati i da će stati iza njegovog boravka u akademiji. Nikola se vratio u Minhen i onda mi to ispričao, a ja sam bio presrećan, kao i čitava porodica. Međutim, nakon nekoliko dana me je pozvao i rekao da od toga nema ništa, zato što je Janković pozvao Bobu Živojinovića, a on mu je rekao da Novak ima bolesno srce, bolesnu petu i da mu je tata nemoguć za saradnju, a nije poznavao ni tatu, ni Novaka. To mu je odgovorio zato što ga je ovaj pitao odakle sada Novak, kada sam ti dao nekoliko stotina hiljada maraka da napraviš klub u Beogradu, pošto je on uzeo četiri najtalentovanija klinca, među kojima nije bio Novak, a onda je on izgovorio to što je izgovorio i naredne tri godine nam napravio pakao od života, poručio je Srđan.

Inače, Novak je kod Nikole Pilića boravio do 2003. godine, kada je izašao na ATP tur, a onda osvojio nekoliko čelendžera i fjučersa, da bi 2006. stigao do prvog trofeja u Amersfortu. Sve što se nakon toga desilo, je istorija… (Blicsport)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button