KARATE

VJEROVALI ILI NE Karatisti BiH autobusom putuju na EP u Finsku

Karatisti iz BiH krenuće u nedjelju autrobusom na put dug 2.500 kilometara u finski Tampere i pokušati da donesu medalje sa prvenstva Evrope do 21 godine.
U vremenu kada je avionski saobraćaj toliko razvijen i ne toliko finansijski nepristupačan, čelnici Karate saveza BiH procijenili su da im je isplatnije da iznajme autobus, potrpaju 33 takmičara trenera i prateće osoblje i upuste se u avanturu do sjevera Evrope. Čak ej pod znakom pitanja hoće li i koliko bolje proći kada je u pitanju novčanik, ali se nameće druo pitanje – da li je takmičare humano izlagati tolikim naporima? Takođe, jasno je da danonoćno truckanje po putevima Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije do konačnog odredišta nije baš idealna priprema u predvečerje nastupa na šampionatu Starog kontinenta. Planirano je da ekspedicija u Tampere stigne 18. avgusta, a u međuvremenu će noćiti u Poljskoj.
Među glavnim adutima BiH biće tri člana banjalučeke Energije Anđela Stojić, Mihajlo Stanić i Pavle Dujaković, a sa njima će na put i trener Boris Popović.

– Šta je tu je, plašim se samo da za ta tri dana ne prospemo dobar dio onoga za šta smo se toliko pripremali. Stvarno smo radili naporno, kako u klubu, tako i na pripremama reprezentacije, pa se nadam dobrim rezultatima. Koliko će biti dobri zavisi od mnogo faktora, ali se kao i uvijek potajno nadam bar jednoj medalji – rekao je Popović.
Na osnovu dosadašnjih rezultata najveća uzdanica trebalo bi da bude Dujaković, koji je najveće rivale već dobio na Svjetskom kupu u Poreču gdje se okitio zlatom.

Još nismo uzeli tu medalju, ali mislim da je sada vrijeme. Pavle je u odličnoj formi, baš kao Anđela i Mihajlo, pa vjerujem da nas bar neko od njih može obradovati. Definitivno imaju kvalitet za tako nešto – rekao je Popović.
Osim njih, reprezentaciju BiH iz Srpske činiće Srđan Jovanović iz Modriče, Višegrađanka Selena Lekanić, Anđela Knežević iz Bijeljine, te srebrenički kata tim.
Trener Karate kluba Šampion iz Modriče Dragiša Jovanović ogorčen je činjenicom da u 21. vijeku reprezentativci jedne zemlje moraju da putuju 2.500 kilometara autobusom i to o – svom trošku.

– Odluke kako ćemo putovati donosi isključivo Upravni odbor KS BiH, mi nemamo nikakav direktan uticaj. Znam da je bila opcija da ipak idemo avionom, čak i jeftinija, ali ne znam zašto je otpala. Posebno sam tužan načinom na koji nam saopšte odluku, kao i tajmingom. O ovom putovanju saznali smo prije desetak dana, pri emu nam je samo ispostavljena konačna cijena u koju su ukalkulisani prevoz, smještaj, kotizacije. To su neke stvari koje se više ne mogu tolerisati. Ja imam jednog takmičara, pa ću nekako uspjeti, a šta ćemo sa ovima koji imaju više? Da ne pričam da najveći teret snose roditelji, odnosno da ima djece koja su kvalitetom izborila nastup na EP, ali nažalost nemaju mogućnost da učestvuju – zaključio je Jovanović.

Srbija kao primjer
Kao primjer kako sistemski rad donosi rezultat Dragiša Jovanović je naveo Srbiju i Jovanu Preković koja se prije nekoliko dan aokitila zlatom na Olimpijskim igrama u Tokiju.

– Njihovi najbolji karatisti početkom godine u savez dostave svoj kalendar takmičenja i više nemaju nikakve brige oko troškova putovanja. Da bi jedan karatista izborio nastup na EP potrebno je da učestvuje na bar četrdesetak turnira godišnje. A mi nažalost i na Evropsko prvenstvo idemo o svom trošku – podvukao je Jovanović. (Glas Srpske)

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: pour plus d'informations
  2. Povratni ping: Full Post
Back to top button