BICIKLIZAM

Na startu biciklisti iz 35 zemalja

Takmičari iz 35 zemalja svijeta pokušaće da dođu do norme na kvalifikacionoj trci za Svjetsko prvenstvo u amaterskom biciklizmu, koja će narednih dana biti održana na u Istočnom Sarajevu, potvrdio je direktor trke, kao i Svjetskog prvenstva koje je na programu u oktobru na istoj lokaciji, Vladimir Kuvalja.

Biciklisti će sutra voziti hronometar na Palama, u subotu je dan pauze, a u nedjelju su na programu dvije trke, kraća mediofondo, i duža granfondo. Na startu se očekuje oko 500 takmičara.

– Prije svega, zahvalio bih gradu domaćinu, institucijama Republike Srpske kao i ljudima iz organizacije koji su naporno radili u prethodnom periodu kako bi sve bilo spremno za kvalifikacionu trku. Zadovoljni smo brojem prijava s obzirom da virus korona i dalje komplikuje normalan život, kao i činjenicu da BiH mnogi i dalje gledaju kao zemlju trećeg svijeta. Na nama je da ovim i sličnim događajima pokažemo da nije tako i nadam se da ćemo uspjeti – rekao je Kuvalja.

Šef kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ognjen Sladoje naglasio je da će ovaj grad sa svojim opštinama biti dobar domaćin svima koji će nekoliko dana provesti u ovoj regiji.

– Prihvatili smo se organizacije i bez mnogo razmišljanja jer znamo kakvi su efekti ovakvih dešavanja. Snažno smo opredijeljeni da razvijamo turizam i promovišemo naše prelijepe krajeve, a ovo je jedinstvena prilika za tako nešto – rekao je Sladoje.

Ovakav događaj ne bi bilo moguće realizovati bez podrške institucija, a jak vjetar u leđa biciklistički savezi Srpske i BiH te Asocijacija za sport imaju od Ministarstva porodice, omladine i sporta. 

– Imamo odličnu saradnju sa BS RS koji godinama radi na promociji ne samo biciklizma nego i Republike Srpske. Trke koje organizuju predstavljaju nas u najljepšem svjetlu i nadam se da se neće zaustaviti na ovome – rekao je pomoćnik ministar za sport Mario Đuran.

Promoter, a ujedno i najpoznatije ime trke je proslavljeni holandski biciklista Džoni Hugerland. Po završetku porfesionalne karijere u kojoj je osvojio mnogo biciklističkih klasika, bio šampion Holandije i uspjesno učestvovao na najvećim trkama svijeta ostao je u biciklizmu kao rekreativac.

Kasno noćas on je stigao na Jahorinu, ali je već jutros sjeo na bicikl kako bi osjetio stazu.

– Prvi utisci su fenomelani, priroda prelijepa, a pohvalio bih i kvalitet puteva. Vidim da su organizatori uradili sve kako bi ovaj događaj bio na najvišem mogućem nivou. Staza je prilično teška, naročito što je na Jahorini na 1.700 metara nadmorske visine najavljeno 25 stepeni – rekao je Hugerland.

Trka će zvanično biti otvorena večeras u 20 časova na Trgu Srbija, a prije toga biće oprganizovane i trke za djecu.

One će biti uvertira i za sutrašnji hronometar na Palama koji počinje u 17 časova.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: mushroom shop Oregon
Back to top button