EVROPSKE LIGEFUDBAL

VAR će malo manje nervirati Engleze

Predstojećeg vikenda počinje nova sezona u Premijer ligi, a jedna od ključnih novina odnosi se na primjenu VAR tehnologije.

Sistem za video asistenciju je u PL uveden 2019, ali je u prethodne dvije sezone pokazao niz mana.

Često su mijenjane bitne odluke kod golova, penala i crvenih kartona, a često je dolazilo i do zamjene indentiteta igrača.

Ali ono što je igrače, klubove i navijače najviše nerviralo su ofsajdi koji su svirani bukvalno zbog prsta ili nosa.

Uprkos velikim kritikama sistema od strane trenera, VAR će ostati u primjeni i u predstojećoj sezoni, ali uz neka prilagođavanja.

Prije svega, prilikom određivanja ofsajda koristiće se deblje linije, a sudije su informisane da ne kažnjavaju “trivijalne stvari”.

Vraća se i korist sumnje za napadački tim, a i pomoćne sudije opet mogu odmah da dižu zastavicu za očiglednu nedozvoljenu poziciju.

Jedan od primjera koji su sudije dobili je penal koji je sviran u polufinalu Evropskog prvenstva u korist Engleske, odnosno Rahima Sterlinga, u kojem je bilo minimalnog kontakta sa defanzivcem Danske.

Takođe, sudije će procjenjivati da li je penal u slučaju igranja rukom na osnovu pozicije ruke usljed kretanja tijela, da li je doprinijelo neprirodnom uvećanju tijela.

Kao i kod slučajnog igranja rukom, ako napadač postigne gol direktno ili neposredno nakon što mu je lopta dotakla ruku.

Tako na primjer, u narednoj sezoni Liverpul ne bi dobio penal protiv Lidsa, nakon što je lopta poslije šuta Mohameda Salaha pogodila u ruku Robina Koha.

Niti bi Maks Kilman iz Vulverhemptona bio kriv za penal protiv Lestera nakon centaršuta Denisa Praeta.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button