EVROPSKE LIGEFUDBAL

VAR će malo manje nervirati Engleze

Predstojećeg vikenda počinje nova sezona u Premijer ligi, a jedna od ključnih novina odnosi se na primjenu VAR tehnologije.

Sistem za video asistenciju je u PL uveden 2019, ali je u prethodne dvije sezone pokazao niz mana.

Često su mijenjane bitne odluke kod golova, penala i crvenih kartona, a često je dolazilo i do zamjene indentiteta igrača.

Ali ono što je igrače, klubove i navijače najviše nerviralo su ofsajdi koji su svirani bukvalno zbog prsta ili nosa.

Uprkos velikim kritikama sistema od strane trenera, VAR će ostati u primjeni i u predstojećoj sezoni, ali uz neka prilagođavanja.

Prije svega, prilikom određivanja ofsajda koristiće se deblje linije, a sudije su informisane da ne kažnjavaju “trivijalne stvari”.

Vraća se i korist sumnje za napadački tim, a i pomoćne sudije opet mogu odmah da dižu zastavicu za očiglednu nedozvoljenu poziciju.

Jedan od primjera koji su sudije dobili je penal koji je sviran u polufinalu Evropskog prvenstva u korist Engleske, odnosno Rahima Sterlinga, u kojem je bilo minimalnog kontakta sa defanzivcem Danske.

Takođe, sudije će procjenjivati da li je penal u slučaju igranja rukom na osnovu pozicije ruke usljed kretanja tijela, da li je doprinijelo neprirodnom uvećanju tijela.

Kao i kod slučajnog igranja rukom, ako napadač postigne gol direktno ili neposredno nakon što mu je lopta dotakla ruku.

Tako na primjer, u narednoj sezoni Liverpul ne bi dobio penal protiv Lidsa, nakon što je lopta poslije šuta Mohameda Salaha pogodila u ruku Robina Koha.

Niti bi Maks Kilman iz Vulverhemptona bio kriv za penal protiv Lestera nakon centaršuta Denisa Praeta.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: uniccshop.bazar
Back to top button