EVROPSKE LIGEFUDBAL

Poraz Reala i Barselone – LaLiga potpisala “sporni” ugovor

La Liga je na svojoj skupštini održanoj u četvrtak u Madridu odlučila da potpiše ugovor s američkim investicionim fondom CVC.

Time će njemu prepuštati oko 10 odsto profita tokom narednih 50 godina u zamjenu za jednokratnu uplatu od 2,1 milijarde evra.

U Madridu su se sastali članovi La Lige, 42 kluba prve i druge lige, a za podržavanje sporazuma s američkim investitorom bila je potrebna podrška njih barem 32. Na kraju je tajnim glasanjem sporazum podržalo njih 38 dok su četiri kluba bila protiv. Među protivnicima su Real Madrid, Barselona i Atletik Bilbao, klubovi u vlasništvu svojih članova.

U utorak je Real Madrid najavio pokretanje kaznenog postupka protiv predsjednika La Lige Havijera Tebasa bude li insistirao na tom poslu koji su na “Santiago Bernabeu” ocijenili štetnim za dugoročno poslovanje kluba. La Liga i CVC fond su, suočeni s protivljenjem i drugog diva Barselone, donijeli kompromisnu odluku prema kojem će iz sporazuma biti izostavljena četiri kluba koja su glasala protiv., prenosi Indeks.

Umjesto planiranih 2,7 milijardi evra CVC će uplatiti 2,1 milijardu La Ligi od čega će ona 90 posto novca preusmjeriti u klubove koji su pristali na taj posao. Od primljenog novca 15 posto će smjeti da potroše na kupovinu novih igrača i isplatu plata postojećim igračima, a 15 posto će koristiti za otplatu postojećih dugova. Ostatak primljenog novca moraju iskoristiti za poboljšanje infrastrukture te digitalni i tehnološki razvoj.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button