RUKOMET

I TO SE DEŠAVA Transrodna rukometašica potpisala ugovor sa muškom ekipom

Šveđanka porijeklom sa Šri Lanke Lui Sand (28) postala je prva transrodna rukometašica koja je zaigrala za mušku ekipu u Švedskoj.

Ona je potpisala ugovor sa drugoligašem Geteborgom koji je i zvanično potvrdio ovaj svakako najneobičniji transfer u svijetu rukometa. Lui je rođena kao žensko, donedavno je igrala za francuski klub Fluri les Ubro, a u međuvremenu je shvatila da u njoj zapravo “čuči” jači pol, pa se odlučila za nesvakidašnji potez. Igraće u znatno težim okolnostima i vidjeti da li je dovoljno dobra i jaka za muški svijet.

– Ovo je fantastično. Nakon što sam iznenada prestala da igram rukomet, polako sam pronašla put nazad. Mislim da se nikada u životu nisam toliko fizički namučila kao u tom periodu – rekla je Lui Sand.

Ona je 2019. godine započela proces promjene pola kako bi se konačno transformisala i nastavila da igra rukomet u jačoj konkurenciji. Sand je u karijeri igrala za švedski Savehof šest sezona, potom za francuski Brest i pomenuti Furi, dok je za reprezentaciju Švedske odigrala 105 utakmica. Privremeno je završila karijeru sa 26 godina “iz ličnih razloga”. Tada je i počela proces promjene pola.

– Nevjerovatno sam srećan i ponosan što Geteborg vjeruje u mene i što je zaista pokazao interesovanje. Hvala svim kolegama u timu koji mi pomažu i podržavaju me – poručila je.

Na snimku ispod Lui je bila gost u jednoj tamošnjoj emiciji u kojoj je pričala o sebi i svojoj karijeri.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: Buy Guns online
  2. Povratni ping: 차익거래
Back to top button