FUDBALREGION

Skromni momak iz Begeča vozi traktor i “ubija” velikane

Dalek je put koji je Milan Pavkov prešao od početka fudbalske karijere do Marakane i srca svih navijača Crvene zvezde.

Šampion Srbije je poklekao protiv Šerifa, ali iako su izgubili bitku, još ne žele da posegnu za bijelom zastavicom i da predaju ovaj rat. Zvezda nije sebi dopustila da ostane na koljenima, a to je i dokazala pobjedom protiv Kluža (4:0) u okviru prvog meča plej-of runde kvalifikacija za Ligu Evrope. Titula heroja je, ponovo, pripala Milanu Pavkovu, koji je pokazao da Zvezda i dalje može da računa na njega.

Tokom čitavog ciklusa kvalifikacija Zvezda je imala problema sa svojim napadačima, Dijego Falćineli se vratio u Italiju nakon sezone provedene na pozajmici, jer “crveno-bijeli” nisu željeli da otkupe njegov ugovor, Nikola Krstović očigledno nije dovoljno stasao ni za utakmice u Superligi, te su u ovom trenutku evropske utakmice samo misaona imenica za njega.

Uprava kluba s Marakane je reagovala, dovela je Loija Dionija iz Anžea, dok će Ohi Omoižuanfo iz Moldea doći u klub tek na zimu. No, čak ni Dioni nije zadovoljio svojim igrama, gol protiv Kairata mora ići na dušu golmana kazahstanskog kluba, a onaj gol protiv Šerifa na Marakani, moramo se svi složiti, bio je puka slučajnost.

Međutim, tokom čitave priče o napadačima, svi su bili usmjereni ka dovođenju „zvijerke“ koja će svojim golovima nositi Crvenu zvezdu, te zbog toga niko nije vidio da upravo ta “zvijerka” postoji već u klubu.

Svojom pojavom, igrama i kvalitetima, napadač iz Begeča, mnoge fudbalske simpatizere podsjeća na Nikolu Žigića, koji je ostavio dubok trag u crveno-bijelom dresu, sjajna igra glavom, a i vrhunski udarac su odlike koje krase oba napadača Crvene zvezde.

Utakmica protiv Kluža je podsjetila na njegove performanse tokom vremena provedenog u Crvenoj zvezdi – Liverpul, Kopenhagen, Milan, Partizan…

Sezona je počela s bledunjavom igrom, koja nije obećavala čak nijedno evropsko takmičenje. Loša realizacija, utakmica protiv Vojvodine bez golova, potom poraz od Kairata, pobjede protiv Mladosti i Napretka sa 1:0…

Revanš meč koji je odigran protiv Kairata, u kom je Crvena zvezda slavila sa 5:0, ne može biti nikakav pokazatelj trenutnog stanja, pošto su gosti iz Kazahstana doputovali bez nekoliko igrača, te i bez prvog golmana ekipe…

Sve ovo je bilo dovoljno da se svaki iole razuman navijač zapita – U čemu je problem s napadom Crvene zvezde?

Prvi meč protiv Kairata, u kom je Zvezda poražena sa 2:1, donio je Pavkova u prvoj postavi, ali njegovu ulogu koju niko od njegovih saigrača nije ispoštovao, niko nije ni pokušao da „gađa“ ovog fudbalera loptama, gdje bi on na njemu prepoznatljiv pokušao da se zagradi, a potom i distribuira loptu nekom od krila.

U trećem kolu kvalifikacija protiv Šerifa, Pavkova nije bilo ni u protokolu, a nemoćni Dioni nije ništa mogao protiv odbrambenih stijena iz Tiraspolja.

Utakmica protiv Kluža je upravo pokazatelj toga, Pavkov je djelovao nedodirljivo za bilo kog igrača iz rumunske ekipe, lakoća kojom je primao lopte, spuštao ih, otvarao prostor za svoje saigrače, sve je to razlog zašto Zvezda ide u Rumuniju sa čak četiri gola prednosti.

A da sve to nije slučajno, pokazuju i sami počeci njegove fudbalske karijere.

Stameni napadač je počeo da se bavi fudbalom u svom rodnom Begeču, da bi se već sa devet godina priključio timu Novog Sada, gdje je prošao sve mlađe kategorije, ali pravu priliku u prvom timu i Prvoj ligi Srbije nikad nije dobio.

Nakon Novog Sada, otišao je u redove Mladosti iz Bačkog Petrovca, koja je igrala Vojvođansku ligu Zapad (4. rang takmičenja u Srbiji). Pavkov je bio bonus igrač u ovom timu, a takođe je imao i status amatera, ali je golove postizao kao iskusni profesionalac.

Igre u redovima Mladosti, preporučile su stamenog napadača trenerima ČSK Čelareva, Draganu Ivanoviću i Vladu Karakašu, koji su ga odmah poželjeli u svojim redovima. ČSK je u to vreme igrao u jednoj ligi iznad Mladosti – Srpska liga Vojvodine.

Pavkov se nije dugo premišljao, već je odmah prešao u Čelarevo, transfer je ugovoren kod benzinske pumpe na putu koji povezuje Begeč i Čelarevo.

Igre koje je napadač pružao u Srpskoj ligi su ga preporučile Vojvodini, koja je odlučila da ga dovede iz Čelareva u ljeto 2015. godine. Međutim, nije se baš naigrao ovaj fudbaler u dresu “lala”. Uslijedio je raskid ugovora na kraju sezone, a onda selidba na jug – u redove Radničkog iz Niša.

Tokom prve sezone u Radničkom, Pavkov bilježi 20 nastupa i daje pet golova u prvenstvu Srbije, ali njegove igre koje se kriju van statistike su privukle pažnju Crvene zvezde, a Zvezdan Terzić je tada imao i jednu interesantnu izjavu povodom ovog fudbalera.

– Pavkova znam iz treće lige, gde mi je skrenuo pažnju jer dugo tražimo takav tip igrača. Ne smem da ga dovedem iz treće lige, nije me ubedio. Odem da gledam Maraša na Banjici, protiv Niša. To je bila, da ne uvredim Maraša, igra Davida i Golijata. Takav sudar moći i nemoći. Pavkov se zagradi, pa glava, pa ga otrese, pa zgazi, pa pretrči… Za sada je Pavkov prvi špic, on je sigurno igrač ogromnog potencijala. Odavno nisam vide igrača od 193 centimetara visine, a takvu skočnost. Prosto neverovatno. Na tu visinu da ima takvu brzinu, takvu koordinaciju i takav smisao za igru. Evropi nedostaje pravih devetki – istakao je Terzić u januaru 2017. godine.

Zvezda ga je kupila 2017. godine od Radničkog, ali ga je ostavila na pozajmici u Nišu još godinu dana, gdje je eksplodirao – postigao je 23 gola na 33 odigrane utakmice u prvenstvu Srbije.

Kada je 2013. godine igrao za Čelarevo, malo ko je vjerovao, vjerovatno ni on sam, da će samo pet godina kasnije izrasti u heroja jednog fudbalskog kluba.

Sezona 2018/2019 je za Zvezdu bila baš posebna, poslije dugo, dugo vremena, klub je uspio da se domogne grupne faze Lige šampiona, a u plej-of utakmici protiv Salzburga, Milan Pavkov je bio jedan od najzaslužnijih igrača, kada je igrao sa uvijenom glavom i krvlju natopljenim dresom.

Njegov ulazak u igru na meču protiv Salcburga je donio potrebnu „iskru“ do tada, poprilično letargičnoj Crvenoj zvezdi, dok je čak i start Marina Pongračića nad njim napravio još veći bijes u redovima “crveno-bijelih”, koji je kasnije donio i prolaz.

Zvezda je upala u grupu sa Liverpulom, PSŽ-om i Napolijem.

Utakmica koja je Pavkova plasirala među sam “krem” fudbalskih napadača je ona u Beogradu protiv Liverpula, gdje je Zvezda slavila sa 2:0, protiv ekipe koja će kasnije osvojiti ovo takmičenje.

Momak iz Begeča je postigao dva gola protiv najboljeg štopera svijeta, Virdžila Van Dajka, kao i protiv drugog najskupljeg golmana u istoriji fudbala, Alisona Bekera. Oba gola su bila u njegovim manirima koji ga krase čitavu karijeru – prvi je dao glavom, drugi udarcem van 16 metara.

Već tada su počele priče oko mogućeg odlaska, ali, na radost Delija, to se nije desilo.

Da je igrač za velike utakmice, pokazao je ubrzo i u drugom dijelu sezone kada je zamijenio Veljka Simića u derbiju protiv Partizana i postigao gol za konačnih 1:1.

Ljeto 2019. godine je ponovo donijelo priče o transferu ovog napadača, što se ovoga puta ispostavilo i kao tačno, Điangsu je želio napadača u svojim redovima.

Ponuda je stigla, ista je prihvaćena, a navodno je glasila 3.000.000 evra, što je Zvezda oberučke prihvatila. Međutim, Pavkov je otputovao u Kinu, ali se tamo nije dogovorio sa čelnicima ovog kluba, nije bio zadovoljan uslovima i vratio se u Beograd.

Odmah je licenciran za Ligu šampiona, gdje je postigao golove protiv Helsinki, a kasnije i protiv Kopenhagena, te je tako Zvezda uspjela da se domogne nove Lige šampiona, druge uzastopne.

Konačno, iduća sezona, 2020/2021, treća po redu za Pavkova je ponovo njemu pripisala epitet – Heroj kluba s Marakane.

Zvezda je uspjela da prođe grupnu fazu Lige Evrope, a rival u prvoj rundi nokaut faze ovog takmičenja je bio stari poznanik – ekipa Milana.

Prvi meč se igrao u Beogradu, Milan je vodio 2:1, a onda… Igrala se nadoknada vremena, 94. minut, fudbaleri Zvezde su osvojili korner s lijeve strane gola koji je čuvao Đanluiđi Donaruma. Gelor Kanga je uputio oštar centaršut, a tamo, ko bi drugi, do Milan Pavkov! Fudbaler iz Begeča je bio najviši u skoku i savladao je golmana koji će već iduće godine ponijeti titulu najboljeg igrača na Evropskom prvenstvu.

Doduše, revanš je završen rezultatom 1:1, što je značilo da će ipak Milan proći dalje.

Ali ono što je tada bilo bitnije – Pavkov je pokazao i na tom meču da je igrač za velika djela.

Nije Pavkov jedan od onih fudbalera koji uživa u luksuzu, koji svoj novac troši na skupe automobile, putovanja i markiranu garderobu, baš suprtno.

Rođen je i odrastao je u Begeču, a i dalje koristi svaki mogući odmor da se ponovo vrati tamo i posjeti svoje roditelje, Nikolu i Zuzanu, kao i sestru, Milicu, gdje im pomaže u obavljanju poljoprivrednih poslova, pa često i sam vozi traktor na njivi.

Pavkov je završio i Tehničku školu u Novom Sadu i stekao zvanje električara. Kako je na početku karijeru igrao u nižim rangovima srpskog fudbala, on je radio u svojoj struci, dok i dalje voli da pomaže ocu koji posjeduje prodavnicu u rodnom gradu. U februaru ove godine stao je na “ludi kamen” sa svojom dugogodišnjom djevojkom Marijom Mudrić.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button