BIHFUDBAL

Na današnji dan prije 96 godina zvanično registrovan FK Leotar

Na insistiranje nekolicine srednjoškolaca, koji su se tada školovali van Trebinja, pri sokolskom društvu formira se 1921. prva fudbalska asocijacija, pod nazivom „Ferijalac“.

Mladi fudbaleri Trebinja željeli su veću samostalnost i takmičenje sa registrovanim klubovima. Njihova akcija dovela je 1923. godine do osnivanja SK „Soko“, ali u sastavu gimnastičkog Sokolskog društva.

Mlađoj generaciji Trebinja nije odgovoaralo tutorstvo pod okriljem Sokolskog društva u fudbalskom – neregistrovanom klubu Soko. Na inicijativu Nikole Dasovića, upravnika Pošte, Marina Selaka, Hinka Majksnera, Toma Storelija, Andra Selaka, Edhema Resulbegovića, Vasa Jeremića, Eugena Roubica – Vencla, Mustafe Čustovića, Trebinje je dobilo prvi registrovani fudbalski klub „Leotar“. Bilo je i drugih prijedloga za ime kluba (Hercegovac, Travunija i dr.), ali se većina odlučila za ime najvišeg brda iznad Trebinja.

Po tadašnjim važećim propisima, da bi se učlanio u Sarajevski nogometni podsavez, Leotar je morao da odigra dvije utakmice sa klubovima, koji se već bili registrovani kod jednog podsaveza i da ima svoje fudbalsko igralište. Prvu utakmicu Leotar je odigrao maja 1925. godine sa ŠK Građanskim iz Dubrovnika i slavio prvu pobjedu rezultatom 2:1. Drugu utakmicu sa istim protivnikom Leotar je igrao na Gruškom polju (na mjestu današnjeg bazena). Rezultat je bio 0:0.

Poslije ovih utakmica i priložene dokumentacije Leotar je na Preobraženje Gospodnje, 19.08.1925. godine, registrovan, verifikovan i učlanjen u Nogometni podsavez Sarajevo, stekavši pravo igranja na svim utakmicama. Tako je Trebinje dobilo prvi registrovani fudbalski klub. Klupska boja je bila crveno-bijela. Za prvog predsjednika izabran je Nikola Dasović, koji je bio i prvi fudbalski sudija u Trebinju.

Prema sjećanjima (ne postoje zvanični dokumenti) za prvi tim Leotara 1925. godine igrali su: Frano Doršner, Marin Selak, Nikola Ivanković, Andro Selak, Murat Haverić, Hinko Majksner, Špiro Mugoša, Eugen Roubic – Vencel, Blažo Radović, Mustafa Viđen, Svetozar Lolić…

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

2 Comments

  1. Povratni ping: 늑대닷컴
Back to top button