EVROPAKOŠARKA

SKARIOLO O TEU Umjetnik koji najbolje stvara u uslovima kada se ne umara previše

Serđo Skariolo se, od dolaska na mjesto glavnog trenera Virtusa, prvi put obratio javnosti po okupljanju tima za predstojeću sezonu u kojoj bolonjski klub gaji najviše ambicije.

Upravo zato je italijanski šampion dodatno ojačan tokom ljeta. A jedno od najzvučnijih pojačanja je Nikolo Manion. Italijanski reprezentativac koji se školovao u SAD, prvi put će zaigrati u Evropi i to na poziciji organizatora igre gdje Virtus već ima Alesandra Pajolu i Miloša Teodosića.

– U današnjoj košarci imati više igrača sposobnih da odlično barataju loptom je samo blagoslov. Imamo Teodosića, kome želimo da polako sklonimo višak posla u prevođenju lopte i pritisku. Kao svi umjetnici, on mora da ima uslove da svojom umjetnošću učini najbolje, a da se ne umori previše. Zamoliću ga, kao sve, da napravi odbrambeni korak unapred, ali ideja je da na terenu što je moguće duže budu dvojica momaka koji odlično kontrolišu loptu. Niko i Ale će biti ti koji će ponijeti ovu čast i teret. Njih dvojica su vrlo mlad tandem, mislim da u svjetskoj košarci ne postoji mlađi od njih i svjesni smo poteškoća koje bismo mogli da imamo u početku, ali smo istovremeno sigurni u njihov eksponencijalni rast – objasnio je Skariolo.

Italijanski stručnjak i selektor Španije odavno nije vodio klupske pripreme u Evropi s obirom na to da je prije dolaska u Bolonju posljednji put bio trener nekog evropskog kluba u sezoni 2013-2014. kada je sjedio na klupi Baskonije.

– Trening za mene je kao vožnja bicikla. Nisam to radio već neko vrijeme, ali treninzi su uvijek slični. Razlika sa reprezentacijom je u tome što tamo kao da ste uvijek u plej-ofu. Sa klubom postoji ligaški dio sezone koja vam omogućava prostor za rast. Sa nacionalnim timom morate da pobjeđujete od prvog dana, čak i ako za mene postoji progresivna komponenta koja stiže do vrha u nokaut fazi. U klubu može da donosite izbore koji će se isplatiti – ili se barem nadate – srednjoročno do dugoročno – dodao je Skariolo.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button