OSTALI SPORTOVI

Sa 14 mjeseci roditelji joj na tijelo vezali bombu, danas je “čudo od djevojke”

Hejven Šeperd je imala samo 14 mjeseci kada su joj se roditelji vezali bombom za tijelo i zagrlili u pokušaju samoubistva. Vjerovali su da sve troje treba da umru ako već ne mogu da budu zajedno.

Otac i majka su izgubili život u eksploziji, ali je djevojčica pravim čudom preživjela, iako su morali da joj amputiraju obje noge ispod koljena.

Danas ima 18 godina i članica je Sjedinjenih Američkih Država na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Takmiči se u plivanju, na 100 metara leđno u disciplini SB7 i 200 mešovito u kategoriji SB8.

Nepunih šest mjeseci nakon što je izgubila biološke roditelje, usvojili su je Šeli i Bob Šeperd. Ta joj je porodica dala drugu šansu.

– Vrlo sam im zahvalna što su me spasili. Dali su mi sve – kaže Hejven.

Tamo je odrasla s četiri starije sestre i dva brata.

– Uvijek sam se šalila s njima da sam ja čudesna djevojčica i miljenica mame i tate – smije se dok priča.

Humor i dobro raspoloženje njena su obilježja.

– Uvijek treba gledati pozitivne stvari u životu. Znam da sam imala vrlo loše okolnosti, ali dobila sam drugu priliku. Prihvatila sam da sam jedinstvena i to mi je promijenilo život. Prihvati ono što ne možeš da promijeniš, a mijenjaj ono što možeš – objasnila je svoju životnu filozofiju.

Hejven sarađuje s fondacijama koje edukuju djecu o sportu s invaliditetom.

– Samo želim da pokažem ljudima da su osobe s invaliditetom iste kao i svi drugi. Paraolimpijci su vrhunski sportisti koji igrom slučaja imaju neku vrstu fizičkog invaliditeta – uvjerena je.

Pored sporta, ona je i model, a hobi joj je slikanje.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button