OSTALI SPORTOVI

ŠAH Maksimović najmlađi međunarodni majstor u istoriji Banjaluke

Bojan Maksimović, 18-ogodišnji FIDE majstor, 21. aprila je, nakon trijumfa nad Kazahstancem Mirasom Asilovom, postao najmlađi međunarodni majstor u istoriji Banjaluke.

Kolo prije kraja velemajstorskog turnira, koji se igrao u Beogradu u sklopu Beogradskog proljećnog festivala, banjalučki FIDE majstor je sakupio neophodnih 5,5 poena za treću normu za intera.

Sjajan uspjeh postigao je, dakle, sa 18 godina pet mjeseci i 15 dana, što do sada nije uspjelo nijednom šahisti iz grada na Vrbasu.

Zanimljivo je da je Bojan na prethodna dva turnira nanizao 16 partija bez poraza, pri čemu je kao protivnike imao pet igrača s najvišom titulom, pet intera i četiri FIDE majstora. Usput je zabilježio šest pobjeda, među kojima su najznačajnije nad velemajstorima Aleksandrom Delčevom (Bugarska) i Draganom Kosićem (Crna Gora), i 10 remija.

Niz je, nažalost, prekinut u posljednjem kolu, u kojem je, nakon što je u dva navrata propustio remi nastavke, poražen od vršnjaka i konačnog pobjednika na turniru, jermenskog velemajstora Šanta Sargsjana, inače dvostrukog vicešampiona svijeta iz 2019, u grupi do 18 godina i omladinskoj konkurenciji. Bojan je, takmičenje organizovano od 16. do 22. aprila, završio na trećem mjestu i zaradio 10,5 rejting bodova.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button