BOKS

Srpski malj se sprema da pokori Britaniju

Slaviša Gegić je prošao gotovo čitav sistem Velike Britanije i dogurao do statusa profesionalca.

Još u amaterskoj konkurenciji pokazao je zavidan kvalitet, a i bivstvovanje na najvišem nivou počeo je pobjedom.

U amaterskoj konkurenciji Gegić je zabilježio 32 pobjede i četiri poraza, čime je stekao priliku da se oproba među profesionalcima. Trebalo da napravi veliki proboj 2020. Tada je osvojio Elitni univerzitetski šampionat, osvojio pojas „Južne oblasti“ i došao je do polufinala ABA šampionata (nacionalni amaterski šampionat), koji je nažalost prekinut usljed pandemije korona virusa.

– Ovo je sjajno. Pružila mi se prilika i zgrabio sam je sa obe ruke. Za mene ovo znači pohod na titule. Za početak da se napadne na britanskom nacionalnom nivou, i odatle da se krene. Ići ću borbu po borbu, ali se nadam da mogu za tri, četiri godine da ostvarim primarni cilj – rekao je Gegić.

Da je ozbiljan u ovom naumu pokazao je čovjek koga su u Britaniji prozvali „Srpski malj“ već u prvom seniorskom meču. Boksovao je protiv čovjeka koga dobro poznaje, sa kojim je i zajedno trenirao, Senegalcem Matarom Sambuom. I zabilježio je pobjedu na poene. Međutim, Slav kako ga Britanci oslovljavaju vidi ovo tek kao početak. U maju je pot potpisao prvi profesionalni ugovor i treniraće ga čuveni Džoš Burnhem i premjestio se u salu u Votfordu. Sam Gegić apsolutno je oduševljen kako se stvari odvijaju.

– Volim način na koji Džoš trenira. Veoma je ozbiljan i dobro organizovan. On je veliki trener – rekao je on.

Velika Britanija je veoma ozbiljna zemlja kada je boks u pitanju, od najnižih amaterskih nivoa, pa sve do profesionalnih. Uspjeti u tako paklenoj konkurenciji može samo neko ko ima i talenat, ali i veliku radnu etiku. Ispostavilo se da Slaviša ima i jedno i drugo.

– Kao tinejdžera me je interesovao boks, čisto iz zabave. Krenuo sam u martu 2016. u boks klubu Izlington. Počeo sam u akademskoj klasi gde te testiraju kako bi videli da li mogu da te gurnu među takmičarske borce. Već posle dve, tri nedelje rekli su mi da upadam. Do kraja godine, organizovali su mi prvu borbu. Od tada, imao sam svake godine bar osam do 10 borbi – rekao je on.

Kada se pobjeđuje sve je lijepo i svi uživaju, ali pravi šampioni se vide pri porazima. A u tim, za njega rijetkim situacijama „srpski malj“ dobija još veću želju za napornim radom i dokazivanjem.

– Naravno da je lakše napredovati kada se pobeđuje. Ali i kada sam doživeo prvi poraz, samo sam pitao da li mogu da se borim sledeće nedelje – dodao je.

Iako se maksimalno studiozno posvećuje treninzima, boks mu nije jedina životna preokupacija. Pored treninga pohađa studije biohemijskih nauke, a takođe ima i posao.

– Osjećam se privilegovano što studiram i to ozbiljno shvatam, želim diplomu. Naravno i radim, jer mora da se plate treninzi boksa – zaključio je.

U Londonu je počela jedna velika bokserska priča, a njen glavni protagonista je „Srpski malj.“

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: 티비위키
Back to top button