FUDBALTRANSFERI

Klubovi Premijer lige potrošili više od milijardu funti

Klubovi engleske Premijer lige potrošili su u ljetnom prelaznom roku više od milijardu funti, ali je ukupna potrošnja opala, drugu godinu uzastopno.

Prelazni rok trajao je od 9. juna do 31. avgusta, a premijerligaši su potrošili 1,1 milijardu funti, prenio je danas Bi-Bi-Si (BBC). Taj izadatak je manji 11 odsto od prošlogodišnjeg (1,3 milijarde funti), a što je pad od devet odsto u odnosu na 2019. godinu.

Mančester siti doveo je iz Aston Vile Džeka Griliša za 100 miliona funti, a Čelsi je za 97,5 miliona doveo Romelua Lukakua iz Intera.

Veliki transfer od 26,8 miliona funti je i prelazak hrvatskog fudbalera Nikole Vlašića iz CSKA Moskve u Vest Hem, ali je najzvučniji transfer povratak Kristijana Ronalda u Mančester junajted, za 12,85 miliona funti.

Takođe, Junajted je doveo Džejdona Sanča za 73 miliona funti i Rafaela Varana za 34.

Revizorska kompanija Dilojt navela je posljednjeg dana prelaznog roka potrošeno 150 miliona funti, što znači da su premijerligaški klubovi šestu godinu uzastopno potrošili više od milijardu.

– Ovo je bio izvanredan prelazni rok. Rekordi u trošenju su oboreni, igrači su prelazili iz kluba u klub, uključujući i dva najbolja igrača njihove generacije (Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo) zauzeli su naslovnice, a klubovi Premijer lige potrošili su više od milijardu funti, šesto ljeto uzastopno – rekao je predstavnik kompanije Dilojt Den Džons.

Klubovi Premijer lige doveli su 148 fudbalera, u poređenju sa 132 prošlog ljeta i 128 u 2019. godini.

– Možda je najupečatljivije to što je sve ovo postignuto nižom potrošnjom nego što je bio slučaj u prethodna dva ljeta – dodao je on.

Ovo je bio jedan od najzanimljivijih prelaznih rokova u posljednjih nekoliko godina, pošto je Lionel Mesi napustio Barselonu kao slobodan igrač i potpisao za Pari Sen Žermen.

Očekivao se i veliki transfer napadača Pari Sen Žermena Kilijana Mbapea u Real Madrid, ali je uprava pariskog kluba odbila sve ponude španskog kluba, pa će 22-godišnji Francuz ostati na Parku prinčeva. Mbape će najvjerovatnije kao slobodan igrač sljedećeg ljeta preći u Real Madrid.

Real je iz Rena doveo Eduarda Kamavingu, dok se Antoan Grizman vratio u Atletiko Madrid, na pozajmicu iz Barselone.

U posljednjim trenucima prelaznog roka dogovorena je pozajmica igrača Atletika Madrida Saula Nigesa u Čelsi.

Posle Premijer lige u letnjem prelaznom roku najviše su potrošili klubovi italijanske Serije A – 475 miliona funti.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

One Comment

  1. Povratni ping: MDMA Crystal
Back to top button