ODBOJKA

Repriza – i najteži ispit za Srbiju

Odbojkašice Srbije nalaze se nadomak novog, trećeg uzastopnog finala Evropskog prvenstva, čija se završnica održava u Beogradu.

Izabranice Zorana Terzića ne znaju za poraz već 22 utakmice zaredom na kontinentalnim smotrama, ali sada im predstoji najteži ispit.

Polufinale, zakazano za petak od 17.00 u “Štark areni”, donosi im duel sa starim poznanicama, reprezentativkama Turske.

Srbija je na ovom prvenstvu izgubila samo tri seta, poslednji od Francuske u četvrtfinalu, pomalo neočekivano.

Iz redova srpske selekcije tokom čitavog turnira, kako oni kažu, pokušavaju da nađu motiv, naročito u tim manjima utakmicama, odnosno duelima sa znatno slabijim rivalima.

To im sada zasigurno neće biti problem, pošto je Turska, ekipa, koja je uz srpsku, ali i italijansku, najviše pokazala do sada.

Prednost za nacionalni tim Srbije je i što brojne aktuelne reprezentativke nastupaju u turskom prvenstvu, a, takođe, i sam selektor Terzić vodi jednu njihovu ekipu, Fenerbahče.

– Dugo godina ‘ratujemo‘ sa njima. Svake godine praktično igramo u završnicama. Izuzetno dobra ekipa, sastavljena od dobrih igrača i sa dobrom klupom. Još jedan detalj je tu važan – želja i motiv. One će biti motivisane da dođu do tog zlata koje nemaju, a koje im je izmaklo zamalo nekoliko puta – poručuje Terzić.

Srpske odbojkašice su u najavi duela govorile upravo o tom susretu sa Turskom, u finalu Eurovoleja 2019. godine, u Ankari.

Tada je Srbija poslije dramatičnih pet setova i sjajne partije Bianke Buše u posljednjem, šokirala domaću publiku i osvojila treće zlato na EP u istoriji.

Od tada, bar na onim najvećim takmičenjima, dvije selekcije se nisu sastajale. U međuvremenu, Turska je na nedavnim Igrama u Tokiju osvojila peto mjesto, dok je Srbiji pripala bronza.

Kao što je rekao selektor Terzić, njihova velika želja već dugo je zlato na kontinentalnoj smotri i čini se da, za njih, ne bi bilo slađe pobjede (i osvete) od eventualno one u Beogradu. Nadamo se da je neće ostvariti.

Turkinje od 1963. učestvuju na prvenstvima Evrope, finala su, pored spomenutog prije dvije godine, igrale i 2003, dok su bronzu osvajale 2011. i 2017. godine.

Tekuće takmičenje započele su u Klužu, gdje su savladale domaćina, Ukrajinu, Švedsku, Finsku i Holandiju. Jedino su od Rumunije izgubile set, dok su maksimalnom pobjedom nad Holandijom istakle kandidaturu za najviši plasman.

Za nokaut fazu su se preselile u Plovid, gdje su uz manje probleme pobijedile Češku, da bi meč sa Srbijom u Beogradu zakazale maksimalnim trijumfom nad Poljskom.

Svakako najveća opasnost prijeti od Ebrar Karakurt, fantastične poenterke. Ali, ne treba zaboraviti ni srednju blokerku Edu Erdem Dundar, tehničarku Čansu Ozbaj, te libera Ajču Ajkač, odbojkašice koje su ocijenjene kao najbolje do sada na prvenstvu, svaka na svojoj poziciji.

– Radićemo, trudićemo se da dobro analiziramo rivala. Radićemo na uspostavlanju naše igre i taktike. Srbija je veoma jaka, imaće podršku navijača. Ali želimo da prođemo u finale. Važno je – rekla je Dundar.

Nema sumnje da je pred nama pravi spektakl, sjajna odbojka, Arena ispunjena navijačima, koji će željeti samo jedno – pobjedu Srbije.

Od 20.00 na programu je drugo polufinale, u kojem se sastaju Italija i Holandija.

Meč za treće mjesto je u subotu od 17.00, dok je utakmica za titulu zakazana za 20.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button