RUKOMET

Preminuo najuspešniji predsjednik RK Borac Živko Radišić

Bivši predsjednik Rukometnog kluba Borac Živko Radišić preminuo je danas u 84. godini na Univerzitetsko kliničkom centru Banjaluka gdje je bio hospitalizovan.
Radišić je bio na čelu “crveno- plavih” u više navrata, od čega će trajno ostati zapisana 1976. godina, kada su Banjalučani ispisali najsjajniju stranicu istorije, popevši se na krov Evrope.
Radišić je rođen Prijedoru 1937. godine, a diplomirao je 1964. na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.
Jedno vrijeme je bio na čelu Socijalističke partije Republike Srpske, dok je funkciju gradonačelnika Banjaluke obavljao od 1977. do 1982. godine.
Za vrijeme velikog zemljotresa u Banjaluci bio u vrhu banjalučke gradske vlasti te neposredno zadužen za saniranje posljedica.
Godinama nakon potresa je i kao načelnik nadgledao obnovu i kumovao otvaranju nekih novih objekata, poput Banjalučkog univerziteta, bolničkog centra na Paprikovcu i nekoliko klinika i odjeljenja, među kojima su bili i dječje i zarazno odjeljenje.
Bio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske od oktobra 1998. do juna 1999, kao i srpski član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske u periodu od oktobra 2000. do juna 2001.
Postao je senator Republike Srpske u drugom sazivu Senata 2009. godine.
Rajko Kuzmanović, tadašnji Predsjednik Republike Srpske ga je 1. novembra 2010. odlikovao Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima za doprinos u jačanju ugleda Republike Srpske.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button