FORMULA

Botas potpisao za Alfa Romeo, Rasel stiže u Mercedes

Valteri Botas je potpisao višegodišnji ugovor sa Alfa Romeom, što znači da će Džordž Rasel u narednoj sezoni sjediti u kokpitu Mercedesa, piše “Skaj Sports”.

Botas (32) će zamijeniti Kimija Raikonena, koji završava karijeru na kraju sezone, a sve poslije pet godina provedenih u Mercedesu, u tandemu sa Luisom Hamiltonom. U tom periodu Finac je ostvario devet Gran pri pobjeda.

Mercedesovi čelnici su u avgustu često sastančili na temu mogućeg Botasovog ostanka i u narednoj sezoni, ali su na kraju ipak odlučili da promovišu 23-godišnjeg Rasela u svog drugog vozača. Mladi Englez je odradio tri sjajne sezone u Vilijamsu, a prošle godine je debitovao u Mercedesu, kada je mijenjao Hamiltona, koji je imao problema sa Kovidom.

Rasel je priznao prethodnog vikenda na Velikoj nagradi Holandije da mu je u SPA rečeno gdje će i s kim voziti naredne sezone. Očekuje se da već do kraja nedjelje Mercedes ozvaniči i njegov dolazak u ekipu.

Botas u Alfu odlazi kao pobjednik devet trka i osvajač 17 pol-pozicija na 92 starta u kokpitu Mercedesa. Alfa Romeo je trenutno devetoplasirana u šampionatu konstruktora, ali želi da načini veliki zaokret 2022, u prvoj sezoni sa novim pravilima. U ovom trenutku nije jasno ko će biti Botasov klupski drug, ali i tu se očekuje neko veliko ime.

Valteri je bivši GP3 šampion, koji je došao u Mercedes u januaru 2017. godine iz Vilijamsa, da zamijeni Nika Rozberga. Od 2013. godine imao je 169 startova u F1, a u sezonama 2019. i 2020. osvojio je titule vicešampiona svijeta u F1.

U nedelju, na trci za Veliku nagradu Holandije, tim je od njega tražio da ne juri najbrži krug, ali se Finac oglušio o zahteve.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button