BICIKLIZAMGRAN FONDO WORLD SERIES

Sjajne ocjene za granfondo Istočno Sarajevo i poruka “Biće spaktakl u oktobru”

Kvalifikaciona trka za Svjetsko prvenstvo u amaterskom biciklizmu koja je održana u Istočnom Sarajevu dobila je najviše moguće ocjene u gotovo svim parametrima, potvrdio je menadžer UCI Granfondo svjetske serije Ervin Verveken.

Događaj koji je podržan od 13. do 15. avgusta bio je praktično generalna proba za ono što slijedi – prvenstvo koje bi od 5. do 10. oktobra trebalo da okupi nekoliko hiljada biciklista i po broju učesnika bude najmasovniji sportski događaj ikada na ovim prostorima. Zato su izuzetno važne ocjene prvog čovjeka Svjetske biciklističke unije za granfondo takmičenja.

– Apsolutno sve osim jedne kratke dionice puta bilo je odlično, ali smo dobili garancije da će i to biti otklonjeno do starta Svjetskog prvenstva. Ono sa čime smo prezadovoljni jeste bezbjednost na stazi i oko nje, smještaj, logistika, veliki broj medija koji su ispratili trku… Iako se ne boduje u zvaničnom izvještaju, na mene je poseban utisak ostavilo gostoprimstvo, kako na Palama tokom hronometra, tako i u Istočnom Sarajevu i Olimpijskom centru Jahorina koji su bili domaćini mediofondo i granfondo trka. Staza za granfondo je prilično teška, ali na Svjetsko prvenstvo dolaze samo najbolji, tako da sam siguran da će biti zadovoljni onim što će zateći u oktobru – rekao je Verveker.

Situacija sa virusom korona za sada je pod kontrolom, pa se i on, ali i organizatori nadaju da će tako ostati. Prošle godine nije održano prvenstvo zbog pandemije, a ukoliko situacija ostane kao sada, ne postoji razlog da bude odgođeno ili otkazano.

– Predali smo izvještaj UCI komesarima u kome jasno stoji da su svi ljudi iz organizacije vakcinisani, te predložili da takmičari budu testirani prilikom dolaska i još najmanje jednom u toku prvenstva. Dobili smo uputstva da se pripremamo punom parom i optimista sam da će sve biti u redu po pitanju održavanja centralnog događaja. Prijave biciklista koji su ispunili mnormu već su u toku i za sada idu odličnom dinamikom, a kada bi sutra počelo prvenstvo na startu bismo imali oko 400 biciklista – rekao je direktor prvenstva Vladimir Kuvalja.

Prvi test je, dakle, položen najvišim ocjenama, a sada je ispred svih, kako grada domaćina, tako i organizatora, te partnera u organizaciji Olimpijskog centra Jahorina velika odgovornost. Samo će broj učesnika biti uvećan najmanje četiri puta, što samo po sebi povlači mnogo više posla u lancu organizacije.

– Izazov će biti veliki, ali smo znali šta prihvatamo i ne sumnjam da ćemo ga riješirti na najbolji način. Sada već imamo određeno iskustvo da tako kažem sa terena i nema razloga da ne budemo odlični domaćini i hiljadama takmičara, te njihove pratnje – rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, uz napomenu da je sve bilo uzaludno bez podrške Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva.

Upravo je ministartsvo porodice, omladine i sporta pružilo podršku, kako finansijsku, tako i logističku da ovaj događaj ostane podvučen debelom linijom u istoriji Republike Srpske.

– Već dugi niz godina imamo odličnu saradnju sa Biciklističkim savezom RS koji je učinio mnogo na promociji ovg sporta, ali i svih krajeva Srpske. Ovo je kruna tog rada i moramo da „poentiramo“ na najbolji način kako bismo i ubudće bili domaćini ovako velikih smotri – rekao je pomoćnik ministra za sport Mario Đuran.

Velika očekivanja ima i direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić, jer je osim sportskog izuzetno jak turistički i privredni efekat Svjetskog prvenstva.

– Mislim da imamo šta da pokažemo, ne samo prirodne lepote, nego i sadržaje koji su nastali u poslednje tri godine. Uloženo je više od 100 miliona KM, a niklo šest žičara, gondola i mnogo drugih sadržaja koji nam daju za pravo da tvrdimo da ćemo sigurno čemo biti lider zimskog turizma u regionu. Biciklizam je nešto što upotpunjuje letnju ponudu kada je planina mnogo lepša i kada može da pokaže svoju dušu. Sa nestrpljenjem očekujemo Svetsko prvenstvo, ponosni što smo mi domaćini i daćemo sve od sebe da se predstavimo u najlepšem svetlu, te na najbolji način iskoristimo dolazak velikog broja takmičara iz svih krajeva sveta – rekao je Ljevnaić.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button