TENIS

KAKVA ZBRKA Promjena pravila otežava Đokoviću put do rekorda

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković počeo je 338. nedjelju na vrhu ATP liste! Svjetski broj jedan ima 12.133 bodova i ubjedljivo je ispred novog šampiona US opena Danila Medvedeva, koji na drugom mjestu ima 10.780 bodova.

Novak bi mogao da ostane bez rekordnog sedmog završetka sezone na prvom mjestu zbog promjene pravila.

Razlog je odluka ATP-a da se samo za ovu godinu za dobijanje te nagrade koristi tabela u ATP trci, a ne ATP lista, pošto ATP trka računa bodove osvojene samo u kalendarskoj godini. Ova odluka je donijeta zbog promjena u načinu bodovanja tokom pandemije korona virusa.

Tako bi moglo da se desi da Đoković bude prvi na ATP listi na kraju godine, ali da mu se to ne računa kao njegova sedma godina kao najbolji igrač svijeta – u slučaju da ne bude prvi i u ATP trci. Đoković u ATP trci ima 8.370 bodova, tačno 1.990 više od Medvedeva, ali je nepoznanica koliko će Novak igrati turnira do kraja godine.

Novak je najavio igranje na Indijan Velsu koji je pomjeren za jesenji dio sezone, a tu su i Masters u Parizu i Završni masters u Londonu. Ipak, ostaje da se vidi na koliko turnira će se pojaviti.

Medvedev je prethodne sezone igrao maestralno u finišu, osvojivši i Pariz i London, pa je jasno da će pokušati da u ATP trci prestigne Novaka – mada će mu na ATP listi biti otežan zadatak jer tamo, za razliku od trke, mora da brani bodove. Naravno, i na Indijan Velsu bi mogao da osvoji nove poene.

Ukoliko Đoković ostane prvi u ATP trci na kraju godine, biće to njegova sedma takva sezona u karijeri, čime će prestići Pita Samprasa (šest) i udaljiti se od Rodžera Federera, Rafaela Nadala i Džimija Konorsa (svi po pet).

Vrijedi napomenuti da je Novak Đoković osigurao prvo mjesto na ATP listi do 1. novembra ove godine, što znači da će sigurno dočekati 344. nedjelju na njenom vrhu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button