GRAND SLAMTENIS

Novak nije izdržao, rasplakao se kad je pomenuo dјecu

Teško je bilo Novaku Đokoviću na konferenciji za medije sa srpskim novinarima po završetku finala.

Preplavljen emocijama, pokušavao je da nađe odgovore na sva pitanja, ali slomio se.

Prvo je sumirao utiske o samom meču.

– Osećam olakšanje… Zapravo ne olakšanje, nego rasterećenje kada se završio poslednji poen. Pritisak i očekivanja su bili ogromni pre i za vreme ovog turnira. Koliko god da sam se trudio i uspevao da ostanem u sadašnjem trenutku, usredsređen na naredni korak, ceo taj proces iscrpi mnogo. Osećam razočaranje i tugu jer je propuštena velika prilika. Nije lako podneti ovakav poraz, osećam gorčinu u ustima. S druge strane, podrška, energija i ljubav publike koje sam dobio danas predstavlja nešto što ću dugo pamtiti i što ostaje doveka. Stvarno su mi ispunili srce predivnim emocijama. Zaplakao sam pred poslednji gem jer je emocija bila jaka i jedinstvena. Nikada nisam nešto slično doživeo ovde u Njujorku. Skupilo se sve što sam prethodnih godina doživljavao ovde u velikim mečevima… Osećam da nisam zasluživao tretman koji sam često dobijao, sada se sve preokrenulo. Velika zahvalnost svim našim ljudima koji su došli uživo da gledaju, ljudima koji su pratili na TV-u takođe… Nažalost, tako je kako je, završetak nije idealan, ali moram da budem ponosan zbog svega učinjenog. Uspešna godina, tri slem titule i finale. Ne želim da patetično zvučim i da se žalim, jer imam toliko toga na čemu treba da budem zahvalan. Nezahvalno je i nekorektno pričati o… Naravno da me boli, čovek sam i imam emocije, ali podsećam sebe koliko neverovatno mnogo imam sreće u životu – bog i anđeli su me podržavali svih ovih godina i na tome sam im večno zahvalan, i zbog toga sam i ovde, da se razumemo. Ima još stranica da se ispiše – poručio je Novak.

Na pitanje, kakvi su mu planovi dalje i šta bi sada uradio drugačije kada bi ponovo počeo meč, rekao je:

– Mislim da sam se stvarno potrudio da uradim sve što je u mojoj moći da se pripremim na najbolji mogući način, da sebe dovedem u optimalno stanje tela, uma i duha. Stvarno ne znam šta bih promenio, stvarno sam se maksimalno potrudio… Jednostavno, igrao sam protiv boljeg igrača danas, koji je imao više elana i energije. Nažalost, ja nisam bio najsvežiji u nogama, negostajalo mi je “goriva” i to su nijanse koje odlučuju. Ja sam osećao da sam sporiji i da mi nedostaje pola koraka, naročito na mom riternu, koji je jedan od mojih najvažnijih udaraca, uz neospornu činjenicu da je on danas sjajno servirao. To je još dodatno otežalo moj posao na terenu. Na kraju, ostaje taj žal za ovim mečem – ali, sa druge strane, i zahvalnost i ponos na sve što je ovde učinjeno. Pravo da vam kažem, nemam nikakav plan, apsolutno ništa. Ne znam da li ću igrati bilo šta, bilo gde… Trenutno sam samo ovde, u mislima, u Njujorku.

Na kraju, na pitanje osјeća li da i u 35. godini ima još prostora da napreduje, s obzirom da konkurencija mlađih postaje sve jača, Novak je rekao da je svјestan svega.

– Mora da se napreduje. Stagnacija znači nazadovanje u tom kontekstu. Bez treninga, na terenu i van njega, nema rezultata. Što više vreme odmiče za nas matorije, to nam je duplo teže nego mlađima da ostanemo na vrhu i da budemo kandidati za osvajanje slemova. Svestan sam toga i te kako, ali nije to nešto što me brine, to je prirodni ciklus u životu. Ne osećam se staro i istrošeno kada je telo u pitanju. Naravno, život je potpuno drugačiji, ja sam i suprug i otac, imam druge prioritete kada se život sagleda u celini. Želeo bih više da budem sa decom, to sam sebi obećao jer… Odsustvo me boli dosta… Izvinjavam se. Uhhh – rasplakao se Novak, ustao i napustio pres salu.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Back to top button