KOŠARKAREGION

“Duda dobio infekciju od golubova”: Dule Vujošević otkrio nepoznat detalj smrti legende

Duško Vujošević zatečen je viješću o smrti Dušana Ivkovića, koji je preminuo u 78. godini usljed problema sa plućima.

Vujošević je pričao o legendi srpske, evropske i svjetske košarke za jutarnji program TV Prve.

Na dan kada je Duda preminuo, KK Partizan će igrati revijalni meč sa Anadolu Efesom, koji će biti oproštajni za Novicu Veličkovića.

– Ljudi koji su tamo pristun, koji su radili sa Dudom. Željko Obradović i Duda Ivković su bili kumovi, Duda je bio trener Partizana, značajan u prvoj sezoni seoniorskog rada osvojio je i prvenstvo Jugoslavije, Kup Jugoslavije i Kup Radiovja Koraća. Biće organizovano (nešto) i od strane kluba  – rekao je Vujošević.

– Zaista nije dobar dan… Zatekla me je užasna i neočekivana vest. Duda je bio tako jak i monumentalan i fizički u svojim delima. Nekako se nije očekivao njegov brz odlazak. Znao sam da je imao određenih zdravstvenih probelma u vezi sa njegovom velikom strašću i ljubavi prema golubarstvu, koje je digao na svetski nivo, i da je od golubova dobio neku infekciju i oštećenje pluća – rekao je Vujošević.

Ivković je bio uzor mnogim srpskim košarkaškim trenerima.

– On predstavlja dobar deo mog zajedničkog života kroz košarku. Pamtiću ga po mnogim stvarima. On je bio jaka, harizmatična ličnost, znao je da se nametne i da to pretvori u nešto jako korisno za njega, ali i grupu koju vodi, bilo to KK Partizan ili drugi klubovi koje je vodio, odnosno reprezentacija Jugoslavije koja se smanjivala posle sankcija.

– Lično sam imao s njim različitog kontakta u životu. Kada dođu ovakvi trenuci, shvata se i neka zaludnost veličine, ali ono što je on uradio tokom života, to ime će ostati zapamćeno. Sa njegovim fizičkim odlaskom sa ovog sveta, njegovo delo će ostati da traje. Njegovo delo je jako vezano za reprezentaciju pogotovo u onom periodu sankcija i izgradnji Košarkaškog saveza Jugoslavije, Srbije, njegovom domaćinskom odnosu kada je u pitanju reprezentacija.

– Srpska košarka ovim gubitkom postaje manje značajna nego što je bila ovoga jutra – istakao je Vujošević.

– Ostaće njegovo delo koje je veliko, pre svega ono što je vezano za reprezentaciju ove zemlje. Njegovim odlaskom mnogo gubi trenerska organizacija i srpska košarka i manje smo snažni nego što smo bili.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

Možda Vas interesuje?
Close
Back to top button