EVROPSKE LIGEFUDBAL

Kako je piletina uništila karijeru bivšem svjetskom prvaku s Njemačkom

Bivši fudbaler Čelsija i nekadašnji njemački reprezentativac Andre Širle (30) prisjetio se kako mu je komad piletine naprosto uništio karijeru, jer od trenutka kada se otrovao počeo je njegov strmoglav pad što ga je na kraju primoralo da okonča karijeru sa samo 29 godina.

Andre Širle bio je svjetski prvak sa reprezentacijom Njemačke 2014. godine u Brazilu i činilo se da je predodređen za velike stvari nakon što je iz Bajer Leverkuzena prešao u Čelsi.

Ipak, priča koja se desila nekoliko mjeseci nakon Svjetskog prvenstva, trajno je odredila njegovu karijeru, a posljedice su još uvijek svježe u Širleovim sjećanjima.

– Otrovao sam se komadom piletine i od tog trenutka više nikad u životu nisam jeo piletinu. Od cijele ekipe samo sam ja bio bolestan. To se dogodilo tokom putovanja u Poljsku. Zatim sam naglo smršao, izgubio sam tri, četiri, pet kilograma… Trebalo mi je jako puno vremena da povratim snagu. Osjećao sam se užasno i osjećao sam da ne mogu ni ustati iz kreveta. Na kraju smo saznali da se radi o salmoneli – ispričao je Širle.

To ga je praktično koštalo startnog mjesta u Čelsiju koji je tada s klupe predvodio Žoze Murinjo.

– Šteta. Brojke su govorile da sam u formi i da imam i povjerenje trenera. Tada sam bio bolestan i nisam imao priliku dokazati svoju vrijednost. I tako kad je postojala mogućnost povratka u Njemačku, Murinjo me pustio. Ipak, s njim sam zadržao poseban odnos. Kad je Čelsi osvojio Liga kup, Mou mi je poslao čestitku u kojoj mi je rekao da dođem u London proslaviti, jer ipak sam i ja bio dio tima. To je bila jako lijepa gesta – kazao je Širle.

No, na kraju je njegova karijera završila na način koji mu je ostavio puno gorčine. Uslijedile su brojne povrede, tako da je u maju prošle godine odlučio da se oprosti.

Širle je karijeru počeo u Majncu 2009. godine, a iz tog kluba napravio je transfer u Bajer Leverkuzen. Dobrim igrama u ovom klubu osigurao je transfer u Čelsi za koji je igrao od 2013. do 2015. godine, nakon čega je uslijedio novi povratak u Njemačku, ovaj put u redove Volfsburga.

Nakon toga, 2016. godine prešao je u Borusiju Dortmund, a kako u ovom klubu nije igrao bitnu ulogu, otišao je na dvije pozajmice u Fulam i Spartak Moskvu. Za reprezentaciju Njemačke igrao je od 2010. godine, a 2014. godine postao je prvak svijeta.

U bogatoj karijeri Širle je postigao 110 pogodaka, a toj statistici dodao je 51 asistenciju.

Prikaži Više

POVEZANI ČLANCI

3 Comments

  1. Povratni ping: illuminati join
  2. Povratni ping: Cliquez ici
  3. Povratni ping: 영화 사이트
Back to top button